Anima-nóta egy amerikai filmben!

A dolgok jelenlegi állása szerint amerikai thrillerben szerepel betétdalként az Anima Sound System Shalom című felvétele. Amikor „A dolgok állása” című hollywoodi produkció rendezője először hallotta, már tudta, hogy Russell Crowe egyik jelenetéhez erre a zenére lesz szüksége.

KultúraCsontos Tibor2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Anima-nóta egy amerikai filmben!

– Mindössze egyszer láttam a filmet – mondja Prieger Zsolt, az Anima Sound System együttes alapítója, vezetője. – Persze nagy dolog ez az életünkben, de vannak még nagyobb eseményeink, s különben sem vagyunk azok a típusok, akik saját maguknak udvarolnak...

Márpedig azt hihetnénk, hogy a hazai elektronikus zenei színtér legismertebb társulatának tagjai – ők készítették el a Himnusz sajátos feldolgozását és övék a drogtörvények ellen tiltakozó Mariguana Cha-cha-cha című felvétel is, évekig énekelt velük Bognár Szilvia és Németh Juci –  többször beültek a State of Play (A dolgok állása) című amerikai politikai thriller vetítésére, hogy kellő elégedettséggel nyugtázzák újabb sikerüket a világpiacon.

Köszönhetően Kevin MacDonalds többszörös Oscar-díjas rendezőnek (A ellenségem ellensége, Az utolsó skót király), aki – miközben az új filmjéhez keresett zenéket – bejelentkezett az Anima Sound Systemnél, hogy szívesen használná a Shalom című szerzeményüket. Nem is akármilyen nevek között szerepelnek „A dolgok állása” főcímlistáján, hiszen a főszereplők között van Ben Affleck, Jeff Daniels, Helen Mirren, Viola Davis, Russel Crowe – utóbbi egy oknyomozó újságírót alakít. Prieger Zsolt megjegyzi: éveken keresztül ő is dolgozott tényfeltáró újságíróként, de persze ezúttal zeneileg jelentek meg a filmben, Russell Crowe egyik kávéházi jelenetében szólal meg a Shalom. A dal 1995-ben jelent meg a Shalom című albumukon, amely már a jellegzetes Anima-hangzás jegyeit hordozta a maga klezmer, reggae, roma népzene elemeivel.

Prieger szerint talán nem véletlen, hogy Kevin MacDonalds érdeklődik a közép-kelet-európai zenei hatásokat is alkalmazó Anima iránt, mivel dédszülei magyar származásúak. Mellesleg nem volt nehéz dolga rábukkannia az Anima Sound Systemre, hiszen az együttes felvételei világszerte megjelentek válogatáslemezeken, Európa majdnem minden országában koncerteztek, a név tehát nem ismeretlen számukra. A zenekarvezető meséli, hogy a filmbeli Shalom az eredeti szerzeménynek egy későbbi verziója, amely többek között a Buddha Bar című, Párizsban kiadott albumon is hallható volt. A világon egymillió példányt adtak el ebből a lemezből, melyen az Anima Sound System mellett többek között ott volt a Faithless, Ali Khan egy-egy felvétele is, s melyen a world music, a népzene és a popkultúra határán született produkciókból válogattak. Szerinte „A dolgok állása” alkotói ezt az albumot is meghallgathatták.

A világsztárnak számító színészeken kívül a film zenei névsora sem semmi, hiszen az Anima mellett megszólal az amerikai  gitáros-énekes Ben Harper, s az ugyancsak újvilági Gil Scott Heron egy-egy felvétele is – az utóbbit egyébként csak a „rap nagyapjaként” emlegetik. S ott van a film zenéi között a nyolcvanas évek diszkókirálya, Patrick Hernandez (Born To Be Alive) is.

Szóval, a dolgok jelenlegi állása szerint az Animának ez az éve is sikerekkel zsúfolt. A napokban jöttek haza DJ Krush-sal közös csehországi turnéjukról, s ott lesznek minden valamirevaló szabadtéri rendezvényen a VOLT Fesztiváltól a Sziget Fesztiválig. Az ősszel megjelenik a tizedik nagylemezük, ugyanekkor nagyszabású országos és közép-kelet-európai turnéra indulnak. Ám mint Prieger Zsolt mondja: az egyik legnagyobb esemény a zenekar életében mégis csak az, hogy új énekesnőjüket Prieger Fanninak hívják – aki civilben a lánya.

Ezek is érdekelhetnek