Barlangi utazás Indonéziába

Az aggteleki Baradla-barlang immár második alkalommal adott otthont az indonéz kultúrát és gazdaságot reprezentáló műsornak és kiállításnak.

KultúraKevevári M. Katalin2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Barlangi utazás Indonéziába

A cseppkőbarlang hangversenytermében balinéz, batak és jávai ütőhangszerek megszólaltatói kísérték a hagyományos táncokat bemutató együttest: valamennyien az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövetségének ösztöndíjasai. A néptáncbemutató koreográfiáját Martozet szumátrai koreográfus készítette. Az ősi indonéz kultúra remekeit nemcsak zene és tánc közvetítette: a fényesen suhogó, meseszép kelmékből varrt pompás ruhaköltemények káprázata is emelte a művészi hatást.

A barlangi fellépést zenés-táncos utcai invitáló előzte meg. A művészek díszes öltözetükben táncolták végig az aggteleki Baradla oldalt. Dobszó és karneváli hangulat kísérte el a vendégeket az indonéz termékeket bemutató kiállításra, melyet H. E. Mangasi Sihombing, Indonézia magyarországi nagykövete nyitott meg. A diplomata köszöntőjében elmondta: hazája és Magyarország gazdasági kapcsolatai 2004-ben kilencvenhárom, 2005-ben százöt, 2007-ben pedig már százharminckilenc millió eurót tett ki. A kétszáznegyven millió lakosú szigetországban sokfelé megjelentek a magyar üzletemberek, így például Dél-Szumátrától Pápuaföldig egyre több a turizmusba befektető hazánkfia. Az indonéz–magyar kapcsolatokban a kultúra és az oktatás területén is jelentős a fejlődés. Ennek során Dzsakartában nemrégiben mutatták be Örkény István: Tóték és Madách Imre: Az ember tragédiája című művét. Ádám György zongoraművész minden évben fellép az indonéz fővárosban, s a művész pomázi akadémiáján három indonéz tehetség tanul.

Ha Bali szigetén eljutunk az alig több mint száz lelket számláló Tenangába, ugyanúgy kell öltöznünk, ahogyan a helyiek: egy gyönyörűséges leplet magunk köré csavarva élvezhetjük a csöndet, a békességet, s számolhatjuk a derűs nyugalom óráit. A Badniak – Jáva szent helye – ősi filozófiája: saját kezünk megtermeli, ami kell, lábunk elvisz oda, ahová akarjuk...

Kattintson a fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek