Lassú filmfesztivál Egerben

Semmi rohanás, csak ráérős mozizás! Ilyen régimódi programra hívja Eger a filmbarátokat - kezdődik a Slow Film Fesztivál.

KultúraPalágyi Edit2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Lassú filmfesztivál Egerben

„Leánynevén” Filmművészeti Nyári Egyetemnek hívták, és bizony már több, mint harminc esztendős hazánk egyik legrégibb filmes eseménye. Mára, 2007 óta Slow Film Fesztivál a becsületes neve a július 25-étől augusztus elsejéig tartó egri eseménynek. A versengésre benevezett alkotások mellett a 40. Magyar Filmszemle darabjaiból is ízelítőt láthat az egri Uránia Filmszínház közönsége.

A versenyprogramban a legendás filmesről, Luis Bunuelről szóló spanyol alkotás éppúgy szerepel, mint a hortobágyi pásztorok világát bemutató magyar dokumentumfilm, vagy épp az afrikai gyerekmunkát leleplező mű.
A fesztiválon mutatják be a Marian Cozma haláláról készült dokumentumfilmet, valamint a Puskás Öcsi életéről szóló is filmet is megnézheti a közönség. Aki a szórakoztatóbb mozira vágyik, a filmszemlés Kaméleont és többek közt a Made in Hungaria című zenés filmet is választhatja. A bővebb programot a www.slowfilmfest.hu címen olvashatjuk.

Július végétől nemzetközi filmkészítő műhelynek is helyet ad Eger. A fesztivál idején Bollók Csaba, az Iszka utazása című alkotás rendező vezetésével okítják itt az ifjakat a szakma alapjaira, például a forgatókönyvírás vagy a vágás fortélyaira. A résztvevőkből verbuválódott nemzetközi csapatok tagjai saját filmterveiket válthatják valóra, ám feladatuk, hogy a barokk várost is megörökítsék a kockákon. Az elkészülő kisfilmeket aztán a fesztivál zsűrije értékeli, és díjazza. A kéthetes kurzust a zseniális operatőr, Illés György (1914-2006) emlékének szentelik, aki Eger szülötte volt.

Az egri „lassú” fesztivál jelképe egy bicikli. Mottója pedig a pénz után rohanó világunkban megállásra csábít, mert így szól: Idő van!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek