Színészóriások komédiáznak

Klasszikus magyar színházi felvételeket vetít július 12-től vasárnaponként a köztelevízió. Az m1 képernyős nyaralóprogramjában komédiákat, habkönnyű bohózatokat, vígjátékokat kínálnak a nézőknek a Száz év – Játék a színház című színházi vetélkedőt követően.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.

Kép:

Színészóriások komédiáznak

Elsőként holnap Szabó Gyulát láthatjuk a Csiky Gergely Mukányi című szatirikus vígjátékának egyszerre nevettető és szánalmat keltő címszerepében . A Szentendrei Teátrum 1982-ben rögzített előadása a rangkórság, a karrierizmus és korrupció komédiája. A műveltségi vetélkedő játékosai a Vígszínház egykori igazgató-főrendezője, a klasszikus irodalmi filmadaptációiról is ismert Várkonyi Zoltán színházát idézik fel az előadás előtt.

A modern komédia megteremtője, Molière színházáról, illetve Magyarországon rendszeresen játszott darabjairól szól a színházi vetélkedő egy héttel későbbi, július 19-i adása. Utána Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című vígjátékát láthatják az érdeklődök. Leonidát, az esküvők és lakomák örök hívatlan vendégét Sinkovits Imre alakítja az 1985-ös tévéjátékban, olyan színészkollégákkal falatozva végig az előadást, mint Tolnay Klári, Almási Éva, Körmendi János vagy Márkus László.

A tévedések vígjátékának mesterét, Shakespeare-t és színházát idézik meg július 26-án a Játék a színház vendégei, majd – délebbi tájakra evezve – Luigi Pirandello Csocsó című színműve következik a válogatásban. A fondorlatos történet középpontjában három váltó, pontosabban azok visszaszerzése áll – az Irodalmi Színpad 1968-as előadása Garas Dezsővel, Kaló Flóriánnal és Medgyesi Máriával igazi kuriózum.

A vasárnapi tévészínházi sorozat augusztusban is folytatódik a Magyar Televízióban. A válogatásban szerepel Molière Tartuffe-jének 1985-ös várszínházi előadása Bubik István, Kállai Ferenc és Béres Ilona főszereplésével, Szakonyi Károly Hongkongi parókája a Nemzeti Színház 1979-es felvételén Sinkovits Imre, Máthé Erzsi és Őze Lajos alakításában, valamint Móricz Zsigmondtól a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és Tamási Árontól az Énekes madár.

Képeinken balról jobbra: Szabó Gyula, Máthé Erzsi, Garas Dezső, Kállai Ferenc

Kattiintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgaslériánk!

Ezek is érdekelhetnek