Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Visszahozták Debrecenbe Munkácsy Mihály „Krisztus Pilátus előtt” című monumentális alkotását a kanadai Hamilton Galériából.

KultúraBalogh Mária2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.
Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A világhírű festményt évi 50 ezer kanadai dollár bérleti díjért cserébe kerülhetett vissza korábbi, méltó helyére, a debreceni Déri Múzeumba. A tűzoltók közreműködésével, az ablakon keresztül emelték be az épületbe a hat mázsás festményt, ami többször utazott és repült az elmúlt évek során.

Az alkotást másfél évvel ezelőtt szállították el a cívisvárosból a Hamiltoni Galéria tulajdonosának, aki az ottani adóügyi törvények miatt 2012-ig semmiképpen nem adhatja el a Munkácsy festményt. Akkor jár le ugyanis a korábbi, ajándékozáshoz kapcsolódó adókedvezmény Kanadában, így a megvásárlás csak ezután jöhet szóba. Noha, a galériának fel kell ajánlania a képet a kinti múzeumoknak, melyek állami pénzből megvehetik a Munkácsy festményt. Bár azt minden hozzáértő jól tudja, hogy a trilógia másik két nagy hírű darabja, az Ecce Homo, és a Golgota a debreceni Déri Múzeumban látható.

A Krisztus Pilátus előtt egyébként felcsavarva, egy kanadai raktárban heverve várta az időmúlását, s azt, hogy a januári egyeztető tárgyalások után, ismét visszarepülhessen Debrecenbe. Idén év elején Kósa Lajos polgármester, és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a tengerentúli tárgyalásukon megegyeztek a kép tulajdonosával abban, hogy a város és a megye költségvetésből fele-fele arányban finanszírozzák a festmény visszakerülésével járó költségeket. Ez a már említett 50 ezer kanadai dollárt jelentő éves bérleti – letéti - díj, továbbá a hazaszállítás 4,5 millió forintos költsége, valamint a restaurálás 1,2 milliós kiadása.

Kósa Lajos és Rácz Róbert a festmény érkezésének perceiben tartott tájékoztatójukon leszögezték, a város és a megye vezetői közösen vállalják, hogy lehetőség szerint előteremtik a Munkácsy festmény megvásárlásához szükséges összeget 2012. után.

A Munkácsy- trilógiát augusztus 19-től láthatják újra együtt az érdeklődők a debreceni Déri Múzeumban.

Ezek is érdekelhetnek