Jimmy Carter szalonnázókése

Szankovits Tibor nívódíjas népi iparművész és fiai, Viktor és Örs munkássága ritkaságszámba megy manapság. Kevesen foglalatoskodnak olyan munkakörben, amelyben a munka szelleme, a tehetség, a szakértelem és tudás nemzedékről nemzedékre száll.

KultúraHegedűs Beáta2009. 08. 21. péntek2009. 08. 21.

Kép: Szankovits Örs, a szentendrei Szankovits késkészitö család tagja, bicska, késesház, 2009.07.16. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Jimmy Carter szalonnázókése
Szankovits Örs, a szentendrei Szankovits késkészitö család tagja, bicska, késesház, 2009.07.16. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Többek között ennek a szakértelemnek is köszönhetően Jimmy Carter, az USA 39. elnöke 1996-os magyarországi látogatása során tiszteletét tette a szentendrei késes boltban. Akkor a család már a vásárlóik között tudhatott számos híres embert és az amerikai nagykövetség dolgozóit is. Utóbbi kapcsolat okán a volt elnök is megtekintette a remekbe szabott vágóeszközöket, és annyira megtetszettek neki, hogy vett is gyorsan egy szalonnázókést.

A történet azonban nem ért ilyen hamar véget. Másnap a Vörösmarty téri pavilonjukban kiállító Szankovitsék előtt leparkolt egy diplomatakocsi, amiből az elnök felesége pattant ki, és mivel az eső igencsak szemerkélt, beállt hát a pavilon alá, és ha már ott volt, vett is négy bicskát. A fenti történetre nagyon büszke Szankovits úr és két fia, de a lényeg természetesen mégiscsak a késkészítésben rejlik.

A család a konyha- és vadászkésekre, valamint a bicskakészítésre specializálódott. Utóbbi szívügyük, egy bicska elkészítése jelenti számukra a legnagyobb kihívást. A vitrinben felhalmozott különböző diófa, szarvasagancs, csont, bivalyszaru markolatú vágóeszközök között van, ami több hónapig készült. – Egy szép bicska – magyarázza Viktor –, szinte az ékszerkategóriába tartozik. Ez a szemlélet gyümölcsöző, és éppen ezért Jimmy Carter mellett más hírességek is megfordultak a boltban, például Malajzia miniszterelnöke, valamint a Dél-afrikai Köztársaság nemzeti hadseregének parancsnoka is.

Ezek is érdekelhetnek