Munkácsy-trilógia és virágarzenál Debrecenben

A 40. Debreceni Virágkarnevál hetében örvendetes esemény, hogy újra együtt látható a Munkácsy-trilógia a Déri Múzeumban.

KultúraBalogh Mária2009. 08. 20. csütörtök2009. 08. 20.
Munkácsy-trilógia és virágarzenál Debrecenben

A Golgota és az Ecce Homo eddig is a cívisváros múzeumának falát diszítette,  a Krisztus Pilátus előtt című monumentális festmény pedig több mint két év után ismét visszakerült Debrecenbe a kanadai Hamilton Galériából. Tegnaptól azonban – mindenki örömére – újra együtt látható a Munkácsy-trilógia minden lérdeklődő számára.

A Szabad Föld Online nemrégiben – a kép megérkezésekor – beszámolt róla, hogy a Munkácsy-trilógia harmadik darabját évi 50 ezer kanadai dollár bérleti díjért cserébe állíthatják ki a Déri Múzeumban. A festmény érkezése a hajdú-bihari és a debreceni önkormányzat összefogásának köszönhető. A kanadai Hamilton Galéria 2012-ig nem adhatja el a festményt, ugyanis akkor jár le a korábbi – ajándékozáshoz kötődő – adókedvezmény Kanadában, így a megvásárlás csak ezt követően lehetséges. A hazaszállítás költsége egyébként 4,5 millió forintba, míg a restauráció 1,2 millióba került. A következő négy évben évente 5-5 millió forintot fizet a megye és a város a kép bérléséért.

Debrecenben – a karneváli hét keretében – javában zajlanak az egész napos programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A főszerep mindenhol a virágoké, a virágkötészeti versenyeké, a Tündérkerté, a virágkocsi kompozíciók díszítéséé, a zenéé, a táncé, a külföldről érkező és az ünnepnapon fellépő hagyományőrző csoportoké, a karneváli sportrendezvényeké, a népművészeti vásároké, a fotókiállításoké, az irodalmi esteké, a békebeli kávézóké, s az esténként megrendezett korzóké, utcabáloké, koncerteké.

A 40. jubileumi Debreceni Virágkarneválra megduplázódik a város lélekszáma, így legalább 400 ezer ember élvezi együtt a programokat, ünnepli államalapításunkat és az új kenyér ünnepét. A Nagyállomástól a Nagyerdei Stadionba bevonuló virágkocsik élén a pompázatos Szent Korona halad, s a mellettük fellépő művészeti együttesek produkcióját a virágkosárkákban üldögélő zsűri értékeli: köztük: Bálint György kertészmérnök, Dobó Kata színművésznő, Németh Kristóf színművész, Ráczkevei Anna színművésznő, Sándor Tamás, a DVSC labdarúgócsapatának örökös tagja, Mezőffy Tamás virágkötő Európa-bajnok.

A Stadionba érkező virágkocsikat délután testközelből is megtekinthetik az érdeklődők. Ezzel egyidőben a Déri Múzeumban neves szakemberek, művészek közreműködésével és tárlatvezetésével tekinthető meg a Munkácsy-trilógia. Este a díjnyertes kocsik és csoportok mutatkoznak be a Kossuth téren, majd tűzijáték és utcabál zárja a 40. Debreceni Virágkarnevált. Másnap, ráadásként, nosztalgiaesten lépnek fel hazánk népszerű könnyűzenei előadói.

Ezek is érdekelhetnek