Az antik és a keresztény kultúra időfelfogását mutatja be az OSZK új tárlata

A kiállítás célja bemutatni az ünnepeink fontosságát.

KultúraMW 2024. 04. 13. szombat2024. 04. 13.

Kép: Az idő arcai című kiállítás

Az idő arcai című kiállítás
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

A kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett gyermekek számára is kipróbálható, kézzel fogható és digitális különlegességek várják a látogatókat a tárlaton, akik egyéb érdekességek mellett a Pannonhalmi Hóráskönyvvel és Liszt Ferenc zsebnaptárával is megismerkedhetnek – tájékoztatta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) az MTI-t.

Mint írják, 

a kiállítás célja bemutatni az ünnepeinket, a hétköznapokból kiemelkedő emléknapjainkat, azok megünneplésének fontosságát. A tárlat bepillantást enged a régi korok időről alkotott elképzelésébe, és azt is felvillantja, hogy eleink hogyan fürkészték a jövőt, hogyan gondoltak a hétköznapokra és az ünnepekre.

Közleményükben kiemelik, hogy a kiállítás az idő három aspektusát ragadja meg. Az első, lineáris térben kronologikusan felépülő művek láthatók: krónikák, régi kalendáriumok, híres emberek határidőnaplói. A ciklikus időt bemutató második térben jelenik meg az év és a nap köre. Ezen a helyszínen láthatók az egyházi évhez kapcsolódó szerkönyvek, valamint itt jeles napjaink egymásra épülését is bemutatják. A harmadik terem a múló pillanatba helyezi a látogatót, ahol különleges tárgyak és idézetek segítenek megérteni minden pillanat fontosságát.

A Fortuna című, 1550-1660 között, Kolozsváron készített mű Az idő arcai című kiállításon az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) 
Fotó: MTI/VSzigetváry Zsolt

A kiállításon a bábfigurától az éggömbig és jóskönyvtől Liszt Ferenc zsebnaptáráig változatos dokumentumokkal és tárgyakkal találkozhat a nagyközönség. Ezeken kívül térképek, fotók, órák, plakátok, mozgóképes és hangzóanyagok is színesítik a tárlatot.

Külön erre az alkalomra érkezett Budapestre az 1500 körül készült Pannonhalmi Hóráskönyv, amely a tárlat egyik kiemelt látványossága. Az érdeklődők egy 16. századi csillagászati eszköz segítségével bepillantást nyerhetnek az európai asztronómia műhelytitkaiba is.

A látogatók továbbá digitális formában megforgathatják a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárból kölcsönzött éggömböt, hasonmás imakönyveket lapozgathatnak, valamint távcső nélkül is szemügyre vehetik a zodiákus tizenkét állatövi jegyét.

Mivel az antikvitásban két alakkal, Khronosszal és Kairosszal ábrázolták az időt, a kiállítótérben ez a két alak kíséri a látogatót. Khronosz a végtelenül hömpölygő idő megtestesítője, a fiatal Kairosz viszont az értékes pillanatnyi időt fejezi ki

 – olvasható az összegzésben.

Az idő arcai című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) 
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

A kiállítás kurátorai Túri Klaudia, Varga Bernadett és Szovák Márton, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának munkatársai – írják.

Az idő arcai című tárlat július 11-ig tekinthető meg 

– áll az OSZK keddi közleményben.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek