Felélesztik a vajdaszentiványi néptánctábort

Több év kihagyás után idén újra megtartják a vajdaszentiványi néptánctábort augusztus 12-17. között – tájékoztatta a Fonó Budai Zeneház az MTI-t kedden.

KultúraMW 2024. 05. 22. szerda2024. 05. 22.

Kép: Illusztráció: Az egyetem néptánc szakos harmadéves hallgatói kalotaszegi táncokat adnak elő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és az Erdélyi Hagyományok Házának otthont adó fejújított korábbi Központi Szálló avatóünnepségén Kolozsváron 2024. április 19-én, Fotó: Kiss Gábor, Forrás: MTI

Illusztráció: Az egyetem néptánc szakos harmadéves hallgatói kalotaszegi táncokat adnak elő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és az Erdélyi Hagyományok Házának otthont adó fejújított korábbi Központi Szálló avatóünnepségén Kolozsváron 2024. április 19-én
Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI

A néptánctáborban a táncházak egyik legkedveltebb anyagát, a világhírűvé vált vajdaszentiványit helybéli tánctanároktól sajátíthatják el az érdeklődők – írták a közleményben.

A 23 évvel ezelőtt alapított néptánctábor résztvevői az ének és a tánc mellett helybéli mesterek vezette kézműves-foglalkozásokon is részt vehetnek, valamint idén lovas foglalkozásokat is hirdetnek a szervezők – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a résztvevők több szinten, így kezdő, középhaladó és haladó csoportokban sajátíthatják el a vajdaszentivanyi táncot. A népzeneoktatás élőzenei kísérettel zajlik: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika és cimbalom kíséri a táncosokat Horváth Elek, a népművészet mestere vezetésével. Fellép a marosvásárhelyi Pergő Banda és a Muzsikosz zenekar is.

Ez is érdekelhet

A néptánctábor helyszíne a Zichy-kastély lesz.