Kalapács alá kerül Tiziano kalandos történetű fiatalkori alkotása

Tiziano fiatalon festett képét az évszázadok alatt kétszer is ellopták, egyszer pedig rejtélyes körülmények között egy buszmegállóban találták meg.

KultúraMW 2024. 06. 13. csütörtök2024. 06. 13.

Kép: Árverésre kerül Londonban július elején Tiziano egy kalandos történetű fiatalkori alkotása

Árverésre kerül Londonban július elején Tiziano egy kalandos történetű fiatalkori alkotása
Forrás: Wikimedia

Árverésre kerül Londonban július elején Tiziano egy kalandos történetű fiatalkori alkotása. A Pihenés Egyiptomba menekülés közben című festményt története során kétszer is ellopták, egyszer pedig egy londoni buszmegállóban hagyták.

A reneszánsz mester által alig húszéves korában festett vászon több mint öt évszázadon át császárok, főhercegek és műkincstolvajok vágyának tárgya volt.

Első ismert helye egy velencei fűszerkereskedő házában volt a XVII. század elején, majd londoni, brüsszeli, bécsi és párizsi paloták falát ékesítette, az utóbbi időben pedig a weiltshire-i Longleat House-ét, Bath márkijának otthonáét. 

Miután a Longleat-kastélyból 1995-ben ellopták, hét évvel később találta meg keret nélkül egy buszmegállóban Charles Hill műkincsvadász, a Scottland Yard egykori detektívje. Annak idején 100 ezer font nyomravezetői díjat tűztek ki, ami elenyésző a festmény piaci értékéhez képest.

A Christie's aukciósház szervezésében július 2-án kalapács alá kerülő kép leütési árát 15 és 25 millió font közötti összegre becsülik (7-11,7 milliárd forint).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek