Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A horgászatot és a gasztronómiát egyaránt kedvelő, kísérletező kedvű baráti társaság három évvel ezelőtt kipróbált receptötlete mára fesztivállá nőtte ki magát – pontosabban azzá „növesztették” a lelkes csapat tagjai és az érdeklődők.
A szolnoki Sípos László csapata 2007-ben egy ismerőstől hallott először a halkolbászról, amely Skandináviában és az indonéz szigetvilágban nagy népszerűségnek örvend – Magyarországon viszont nem volt igazi hagyománya.
A város azonos részén élő néhány család a közeli téren tartott közös főzőcske keretében tette meg az első lépést a különleges csemege népszerűsítéséért. Az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően a következő években 100-120 fős létszámmal zajlottak az összejövetelek: több település, sőt más nemzetek Szolnokon élő képviselői is próbálkoztak saját receptúrájukkal. Ismerősök révén orosz és kazah csapat is érkezett, de a résztvevők között feltűnt jemeni származású festőművész és a helyibéli szimfonikus zenekar japán karmestere is.
Az idén több partner – a Szolnoki Főiskola, a városi és megyei önkormányzat, civil szervezetek – segítségével már gasztronómiai fesztivált hirdettek, melyre tizenöt csapat érkezett. A halkolbász készülhet egyfajta halból, de akad, aki a kevert változatra esküszik. Miként a hagyományos kolbász esetében, úgy a halhússal töltöttnél is a fűszerezés a legfontosabb mozzanat. S rendkívül fontos szempont: olyanok is nyugodt szívvel ehetik, akiknek a zsírban és koleszterinben gazdag termékeket kerülniük kell.
A halfogyasztás kultúráját és a magyar gasztronómiai hagyományokat egyaránt fontosnak tartó társaság szeretné még inkább ismertté tenni a halkolbászt, ezért szakmai egyesületet hoztak létre, melybe várják a belépni szándékozókat. A törzstagok egyúttal megalapították a Magyar Halkolbász Lovagrendet, s szakácskönyv kiadását is tervezik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu