Milyen a jó főnök?

Az oroszok szerint: középkorú, házas férfi, kreatív munkamorállal és kellő mértékű empátiával. S leginkább legyen orosz.

LakóhelyemKovács Réka2010. 12. 28. kedd2010. 12. 28.
Milyen a jó főnök?

A VTsIOM orosz közvélemény-kutató cég arra kereste a választ, hogy milyen embert tartanak ideálisnak a főnöki pozícióra a beosztottak. A felmérés során országszerte 1600 főt kérdeztek meg, mely alapján kiderült: a jó főnök tradicionális értékeket vall és patrióta. A válaszadók 76 százalékuk számára fontos, hogy főnöke maga is orosz legyen, 58 százalék pedig úgy gondolja, ideális esetben a főnök és a beosztott azonos etnikumból származik. A válaszadóknak csak 4 százaléka kívánna külföldi, s csupán 3 százaléka eltérő etnicitású vezetőt – míg 15 százalékukat nem érdekli főnöke nemzetisége, 34 százalék nem törődik etnikai hovatartozásával sem.

A nemek harcát a férfiak nyerték: a megkérdezettek 50 százaléka választana férfi vezetőt, s csupán 10 százalékuk voksolt a női vezetés mellett. A kor szintén fontos faktor: a megkérdezettek 40 százaléka egyöntetűen azt kívánja, hogy a főnöke legyen idősebb nála. Minden második válaszadó házas embert látna szívesen feletteseként, ugyanakkor 56 százalékuk nem foglalkozna azzal, vallásos-e az illető – olvasható az ELTE hírlevelében.

A válaszadók számára azonban a legfontosabb, hogy milyen a főnöke munkastílusa és a beosztottjaival való viszonya. Így 50 százalékuk a munkájában kreatív, az új dolgokra nyitott vezetőt látna szívesen, tízből hatan pedig fontosnak tartják, hogy legyen empatikus és foglalkozzon a beosztottjai problémáival, véleményével és családi helyzetével is.

Ezek is érdekelhetnek