Önként, ingyen másokért

Hazánkban is egyre nagyobb becsben áll az anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység. Nem az unatkozó úriasszonyok jótékonykodó passziója ez, egyre több fiatal szánja rá magát. Nemrég adták át az Önkéntességért Díjat – az idei legjobb program a krízisbe jutott gyerekeken segít. Nem árt tudni, hogy 2011 az önkéntesség éve lesz Európában.

LakóhelyemPalágyi Edit2010. 12. 19. vasárnap2010. 12. 19.

Kép: kék vonal alapítvány telefonos segítségnyújtás gyerekeknek fiatalokfelvilágosítás beszélgetés 2010 12 13 Fotó: Kállai Márton

Önként, ingyen másokért
kék vonal alapítvány telefonos segítségnyújtás gyerekeknek fiatalokfelvilágosítás beszélgetés 2010 12 13 Fotó: Kállai Márton

Bár a rossznyelvek szerint egyre anyagiasabb és önzőbb világban élünk, az utóbbi években mégis egyre többen kapcsolódnak be hazánkban is az önkéntességbe. Ám a nyugati országokhoz képest még mindig igen alacsony a másokért végzett munka társadalmi elismertsége. Az önkéntesség palettája igen színes, ők sok helyen elvégzik azt ingyen, amit más talán pénzért sem. Ott ülnek a kórházakban a betegágyak szélén, ha kell, fogják a haldoklók kezét.

Az év önkéntese címet is hospice-munkáért kapta az idei díjazott, Thuránszky Adrienn, aki másfél évtizede önfeláldozóan vesz részt az otthoni és a kórházi ápolásban, megkönnyítve a betegek és családtagjaik életét a legnehezebb napokban. A különdíjat Buzás Lajos érdemelte ki, aki maga is család nélkül nőtt fel. Egyesületet szervezett, hogy egykori sorstársai, a volt és jelenlegi állami gondozottak ügyeit intézzék, beilleszkedésüket segítsék.

Az év önkéntes programjának a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt választották. Az alapítvány hitvallása szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, a felnőtteknek pedig segíteni kell abban, hogy képesek is legyenek erre a feladatra. Főként a nehéz, olykor veszélyes helyzetbe került fiatalokra és gyerekekre koncentrál az 1993 óta működő program, melyben több mint száz önkéntes tevékenykedik, köztük kilencvenheten a telefonszolgálatok nappali ügyeletét látják el. Mindezt a kölcsönös bizalom és felelősségvállalás jegyében teszi a magánszemélyek által alapított civil szervezet – ezzel is érdemelték ki az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) díját.

Kik tárcsázzák a Kék Vonal ingyen és névtelenül hívható számait, s miben tudnak nekik segíteni? – erről is kérdeztük az alapítvány pszichológus munkatársát, Rényiné Csekeo Borbálát.
– A nap 24 órájában, több vonalon is hívhatják a gyermek- és ifjúsági telefonszolgálatunkat azok, akik valamilyen problémával küszködnek vagy éppen nem tudják kinek kiönteni a lelküket – tudtuk meg. A leggyakoribb a kamaszpanasz jellegű hívás, amikor párkapcsolati vagy iskolai problémákban kérnek tanácsot. Előfordul, hogy egy tizenéves az első szexuális együttlétére készülve osztja meg bizonytalanságait, teszem azt a fogamzásgátlásról. Máskor meg egy állami lakásotthonból szökésben levő kamasz hív minket, mert, mondjuk, este tíz óra van, és már esélyét sem látja annak, hogy eljusson a családjához, ahová indult.

– Mit tehetnek ilyenkor? Szólnak a rendőrségnek?
– Ha a hívó elárulja, éppen hol van, és belátja, hogy kisebb baj, ha rendőrautóval mennek érte, akkor ez a járható út. Ha nincs közvetlen veszély, akkor általában megtudakoljuk tőle, hogy miért is szökött meg. Ha állami gondozott, akkor általában felvesszük a kapcsolatot a gyermekvédelmi szolgálattal, és ők megvizsgálják, van-e arra mód, hogy a fiatal visszakerüljön a saját családjába vagy tarthasson szorosabb kapcsolatot velük.

– Kik ülnek a krízisvonal másik oldalán? S vajon nehéz-e önkénteseket toborozni a Kék Vonalhoz?
– A több mint száz önkéntesünk közt szép számmal akadnak egyetemisták, akik a szociá­lis munkát vagy a pszichológiát, pedagógiát választották hivatásul – nekik remek gyakorlatot is jelent, hogy az alapítványnál dolgoznak. Akadnak olyanok is, akik gyesen levő anyukaként munkálkodnak vagy épp friss nyugdíjasként próbálják hasznossá tenni magukat. Tizenhárman épp most végzik a saját, 100 órás képzésünket. Az önkéntes munkáért természetesen nem jár fizetség, de mindent megteszünk azért, hogy közösséget kovácsoljunk a csapatunkból, és ünnepekkel, programokkal, továbbképzésekkel honoráljuk a fáradozásukat – magyarázta Csekeo Borbála. Örömmel tapasztalta, hogy az önkéntes munkának egyre nagyobb nálunk a presztízse. Egyre többen például azért is vetik bele magukat a segítő tevékenységbe, mert az piros pontnak számít az önéletrajzukban.

Ezek is érdekelhetnek