Bérre menő küzdelem

Volt két nő, mindkettő a vasútnál dolgozott, azonos munkakörben, azonos beosztásban, ám az egyik – nevezzük Julcsinak – másfélszer annyit keresett, mint társa, Panna.

LakóhelyemDr. Tanács Gábor2011. 03. 18. péntek2011. 03. 18.
Bérre menő küzdelem

Utóbbi ezen berágott, és kérte a főnökséget, hogy mivel Julcsinak nincs is meg a munkakörhöz szükséges végzettsége, meg kevesebbet is dolgozik, mint Panna, úgy lenne igazságos, ha Panna legalábbis nem kapna alacsonyabb fizetést – ennek a kívánságának a hölgy egy bírósági keresettel adott nyomatékot.

Mint kiderült, Julcsi azért kapott magasabb bért, mert őt egy másik, magasabb munkakörből rakták ki korábban, és helyezték át egy alacsonyabb bérkategóriájú munkakörbe. A jövedelmét nem lehetett csökkenteni – itt bonyolódhatnánk bele a MÁV szabályzataiba, de nem fogunk –, ezért az új munkakörben is a régi fizetését kapja.

Panna azzal érvelt, hogy ez a gyakorlat sérti az egyenlő elbánás elvét, amely kimondja, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni. A vasúttársaság azzal védekezett, hogy hátrányos megkülönböztetésről csak azonos helyzetű munkavállalók között lehet szó, Julcsi és Panna pedig nem ilyenek; mivel Julcsi korábban magasabb beosztásban volt, ezért keres többet Pannánál. Az utóbbi azzal tromfolt, hogy ha Julcsi bérét valóban nem lehetett csökkenteni, amikor más munkakörbe helyezték, akkor egyszerűen nem kellett volna növelni a bérét, míg az azonos munkaköri kategóriába tartozó kollégák utol nem érik. A vasút válasza az volt, hogy a szakszervezettel minden évben egyeztetni kellett a béremelésről, ezért abból a kollektív szerződés megsértése nélkül nem hagyhatták ki Julcsit sem.

Láthatjuk, hogy a perben elsősorban nem arról volt szó, hogy Panna miért keres keveset, hanem hogy Julcsi miért keres sokat. Az is kiderült, hogy a MÁV nem lett volna köteles megtartani az utóbbi magasabb fizetését az alacsonyabb munkakörben, ehhez külön igazgatói eseti döntés kellett.

Ez azonban éppen Panna rovására döntötte el a pert: a bíróság úgy értékelte, hogy Julcsi esete túlzottan egyedi a vasútnál, Panna fizetését a többi, azonos munkakörben dolgozó kollégájának a béréhez kell mérni – és mint kiderült, ezek között a felperes bére az élvonalban van. Ezért az egyenlő elbánás elvére alapozott fizetésemelésért folytatott pert elbukta.

Ezek is érdekelhetnek