Újra a menhelyen – Kutyaposta

Húsz menhelyet kérdeztek meg, hogy mekkora gondot okoz az örökbe fogadott, de aztán különféle okokból mégis visszaadott kutyák sorsa? Röviden: nagyot.

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 09. 12. vasárnap2021. 09. 12.

Kép: Mátészalka kutyamenhely holland adományból támogatott kennel elhagyott állatok 2017 08 28 Fotó: Kállai Márton

Újra a menhelyen – Kutyaposta
Mátészalka kutyamenhely holland adományból támogatott kennel elhagyott állatok 2017 08 28 Fotó: Kállai Márton

Megdöbbentő adatot olvastam a Sokszínű Vidék honlapján: minden harmadik kutyát azért visznek vissza a menhelyre, mert túl sokat ugat. Hogy ez a másodszori – sokadszori? – cserbenhagyás miért is következik be, és milyen, akár gyógyíthatatlan károkat okoz a szerencsétlen kutyáknak – ennek járt utána az internetes magazin, amelyhez csatlakozott a Jófogás apróhirdetési portál is.

Húsz menhelyet kérdeztek meg, hogy mekkora gondot okoz az örökbe fogadott, de aztán különféle okokból mégis visszaadott kutyák sorsa? Röviden: nagyot. Ugyanis a menhelyekre visszavitt kutyákon gyakran figyelhető meg depresszió és viselkedési zavar, ezért később még nehezebben juthatnak szerető otthonba. Az eleve leterhelt menhelyeknek pedig nagyon sok munkájukba kerül, hogy a visszakerült kutyusok újra szocializálódjanak, ismét bízzanak az emberben.

Szélsőségesebb esetben egyes kutyák ráadásul annyira agresszívvá és izolálttá válnak, hogy sajnos még az altatás is szóba jöhet.

A visszavitel – drámai kifejezéssel: a leadás – okai többfélék lehetnek. A leggyakoribb, hogy a leendő gazdák leginkább nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével, vannak, akik örökbefogadás előtt még egy órát sem töltenek együtt a kiszemelt kutyával. (Azért szögezzük le: ha ilyen ember kutyát kaphat, az a menhely hibája!)

Minden ötödik kutyát azért visznek vissza, mert „elromlott”, azaz szomorkás, kedvetlen, minden harmadikat pedig azért, mert túl sokat ugat és nyüszít; az emberek nincsenek felkészülve arra, hogy valójában mekkora felelősséget jelent a kutyatartás. Az indokok között még a szobatisztasági és kompatibilitási problémákat említik (nem jön ki az újdonsült gazdi párjával, gyerekével vagy már meglévő kutyájával), illetve a sétáltatást/futtatást ellehetetlenítő időhiányt.

A menhelyek többsége minden tőlük telhetőt megtesz: kérdőívvel, személyes elbeszélgetéssel, próbasétáltatással, próbanappal és utókövetéssel is igyekeznek a legmegfelelőbb gazdikat megtalálni, azonban a valódi kihívásokkal már csak az örökbefogadás után, otthon fognak szembesülni.

Ezekre a problémákra hasznos segítség lehet a Korom Gábor kutyaszakértővel és Földes Eszter színésznővel készített Jobb gazdi leszek c. interaktív oktatóvideó-sorozat, amely a várhatóan ősztől esedékes Gazdijogsihoz is hasznos kiegészítő tananyag lehet. Az interneten megtalálható ötrészes sorozat öt témakör (prevenció, szobatisztaság, kompatibilitás, agresszió, szeparáció) feldolgozásával nyújt segítséget a lehetőleg zökkenőmentes örökbefogadáshoz és ah­hoz, hogy kevesebb cserbenhagyott kutyus kerüljön vissza a menhelyekre.

Ezek is érdekelhetnek