Kutyaposta – Mit ne adjunk kedvencünknek enni?

Az alábbi szöveget ugyan egy kutyatáp-tanácsadó írta, gondolom, nem teljesen érdek nélkül, hiszen az írása végén szemérmetlenül ajánlja az „egyedül legjobbat”, vagyis az általa favorizált kutyatápot, de a többi szövegrészt érdemes megfontolni. Nézzük tehát, mit ne adjunk a kutyusunknak.

LakóhelyemSzücs Gábor2022. 02. 19. szombat2022. 02. 19.
Kutyaposta – Mit ne adjunk kedvencünknek enni?

Hagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma: lehet nyers, párolt vagy főtt, akkor is távol kell tartani tőle a kutyát. Tioszulfátot tartalmaz, oxidálja a hemoglobint, ezáltal károsul a vér oxigénszállítási képessége, a kutyának pedig nincs megfelelő enzimje e vegyület lebontásához; 15-30 gr már mérgező mennyiség.

Tehéntej: általánosságban elmondható, hogy az egészséges, kifejlett kutyának semmi szüksége nincs más állatfaj tejére, mivel ez nem tartozik a természetes táplálékai közé.

Nyers tojás: csak a tojásfehérjével, a benne található avidin miatt van probléma. Mivel ez a fehérje megakadályozza a biotin (B7-vitamin) beépülését, így annak a hiányához vezet, pedig szükséges a sejtek zsír- és aminosav-anyagcseréjéhez. Egyébként a tojással vigyázni kell a szalmonellafertőzés miatt is.

Só, fűszerek: a kutyának nincs külön fűszer- és sószükséglete, mi több, a túlzott sóbevitel sokkos állapotot idézhet elő.

Édesség: a kakaóban található teobromin kutyánk számára halálos méreg, ezért fokozottan ügyeljünk rá, hogy semmilyen körülmények között ne férhessen hozzá. Bár minden cukorhelyettesítő máshogyan hat a kutyákra, sajnos tény, hogy az édesítőszer akár mérgező is lehet. Közülük a xilit halálos! Ez a legveszedelmesebb cukoralkohol: nagyon kicsi adag, akár egyetlen gramm is életveszélyes állapotba sodorhatja őket.

Míg a xilit az emberek inzulintermelésére nincs hatással, addig a kutya szervezetének óriási sokkot jelent, amire a szervezetük hipoglikémiával reagál: hirtelen nagyon megemelkedik a vércukorszintjük, aztán életveszélyes mértékig lecsökken. Ez roppant gyorsan lezajló folyamat, éppen ezért kétesélyes, hogy sikerül-e vele idejében eljutni az állatorvoshoz, de még ha sikerül is, a kutyus mája akkor is károsodhat. Két gramm xilit egy 20 kilós kutyának már halálos adag. A másik népszerű cukoralkoholt, az eritritet sokkal jobban tolerálja a kutyák szervezete, mint a xilitet.

Dió, olajos magvak: nagy mennyiségben, egyedi érzékenységtől füg­gően szintén veszélyesek lehetnek. Akár natúr, akár sózott, pörkölt formájában egyaránt kerülendő. Habzsolásra hajlamos kutyák képesek héjastól befalni a hullott diót, ami bélelzáródást, illetve a bélfalak sérülését okozva halálos kimenetelű lehet!

Szóval, a kutyák számára a spájzunk, a kertünk nem biztos, hogy biztonságos…

Ezek is érdekelhetnek