Csökkenő műanyag-felhasználás

Mintegy 13,5 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel a Regnum húsüzem tálcás húsáruinak csomagolásához 2022-ben. A SPAR-csoport számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért évek óta több lépcsőben csökkenti a műanyag-felhasználást a termékek gyártásánál, illetve a kiskereskedelmi folyamatokban.

LakóhelyemSzabad Föld2022. 05. 12. csütörtök2022. 05. 12.

Kép: tej tejtermék Spar áruház bolt bevásárlás abc üzlet vásárlás közért élelmiszer táplálék táplálkozás 2020 02 05 Fotó: Kállai Márton

Csökkenő műanyag-felhasználás
tej tejtermék Spar áruház bolt bevásárlás abc üzlet vásárlás közért élelmiszer táplálék táplálkozás 2020 02 05 Fotó: Kállai Márton

Jelenleg a SPAR az egyetlen hazai kiskereskedelmi lánc, amely saját húsüzem működtetésével garantálja a lakosság minőségi húsellátását. A bicskei Regnum húsüzem évente 7,3 millió darab tálcás friss húst gyárt a hazai piacra, ami az egyik legkedveltebb árucikk a magyar húsfogyasztó lakosság körében.

A SPAR megújította csomagolótechnológiáját, amely így nemcsak megfelel a legmagasabb szintű technológiai és élelmiszer-biztonsági elvárásoknak, de lehetőséget ad arra is, hogy kevesebb műanyagra legyen szükség.

Az új hústálcák sokkal vékonyabb anyagokból készülnek, így a SPAR húsüzemében gyártott mintegy 50 fajta tálcás termék, köztük a friss nyers húsok, a nyers és előkészített darált húsok, valamint a grillkészítmények 2022-ben 13,5 tonnával kevesebb műanyag felhasználásával kerülnek a polcokra a SPAR és Interspar hálózatában.

A tervek szerint a közeljövőben a vákuumcsomagolt termékeknél is hasonló eljárással csökken majd a felhasznált műanyagok mennyisége.

Egyes saját márkás tejek kupakjainak, tejfölök fedeleinek, illetve egyes zöldségek és gyümölcsök polisztirol- és plasztikcsomagolásának mellőzésével, illetve a saját márkás étolaj flakonjának cseréjével a hálózat már több mint 25 tonnás műanyagcsökkentést ért el.

A SPAR folyamatosan bővíti a környezeti fenntarthatóságot támogató kínálatát is: egyre több gyártott vagy forgalmazott terméke készül újrahasznosított alapanyagokból, biológiailag lebomló, illetve természetes anyagokból, köztük cukornádból, fából, papírból.

Ezek is érdekelhetnek