Mivel érdemes befedni a teraszt?

Nyáron, ősszel, tavasszal, sőt, még télen is – a terasz (ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van teraszunk) a belakható területeink meghosszabbítása. Ha másképp nem, látvány szempontjából, de azért amikor jó idő van, jólesik kint tölteni az időt a szabad levegőn.

LakóhelyemPR cikk2022. 10. 11. kedd2022. 10. 11.
Mivel érdemes befedni a teraszt?

Miért érdemes befedni a teraszt?

Nos, a teraszt befedni egyrészt a terasz és ott található lakberendezési tárgyak, másrészt az azt használó ember érdekében szükséges.

Különösen akkor, ha fából van a teraszunk, vagy fabútorok vannak rajta elhelyezve – ami még mindig az egyik legtartósabb és legstílusosabb anyag -, emiatt is érdemes rá vigyázni, és esőtől-hótól-naptól óvni, hogy minél tovább tudjuk használni.

Ráadásul nyáron, amikor a nappali meghosszabbításaként használjuk a teraszt, ott étkezünk, pihenünk, beszélgetünk, esetleg főzünk, akkor szerencsés, ha fal nem is, de tető van a fejünk felett.

Cseréptető

A legegyszerűbb, bár sokszor a legbonyolultabb megoldás is a cseréptető. Ha marad az építkezésből, azért, vagy akár egyenesen úgy tervezhetjük a házat a kezdet kezdetén, hogy a tető hosszan kinyúljon a terasz fölé. Ilyenkor a terasztető szervesen illeszkedik a házhoz, nincs vele több gond, mint a tetővel magával. Az azért előfordulhat, hogy lábazatot igényel, de amikor az építkezéssel együtt építjük a teraszt, ez nem szokott gond lenni.

Ha külön építünk a házfalhoz csatlakozó cseréptetőt, az már problémásabb, de még így is megéri, hiszen, bár felülről meglehetősen árnyékol, ez a nyári hónapokban csak előny. Hátránya, hogy akár a tetővel együtt, akár külön építtetjük, jóval nagyobb munka, mint bármelyik másik terasztető, hiszen ácsmester szükségeltetik a kivitelezéshez.

Palatető

Az egyik legolcsóbb fedőanyag a pala. Sokszor ingyen is hozzá lehet jutni, ha mások kidobják. Azt azonban nem árt tudni, hogy ‘90-es évek előtt gyártott hullámpala és pala-lapok nagy mennyiségben tartalmaznak azbesztet, amely egészen hosszú távon nem túl egészséges.

Előtetőnek, terasztetőnek viszont megfelelő lehet rövid távra vagy ideiglenes megoldásnak. Sötét színű, így nem gyűjti össze maga alatt a meleget, és maximálisan véd az eső ellen, ha megfelelően át van lapolva.

Polikarbonát

Napjaink egyik legsokoldalúbban használható tetőfedő és térelválasztó anyaga a polikarbonát, ez a rugalmas, strapabíró anyag. Multifunkcionalitása főleg abból adódik, hogy egyszerre tud fényáteresztőként is és árnyékolóként is működni. Terasztetőként, előtetőként használva a sötétebb típus az előnyösebb, amelyik több árnyékot tart, viszont ha megfelelően választunk, akkor nem engedi át a meleget, és nem gyűjti meg maga alatt. Rendkívül jó a hőállósága és az ütésállósága, igen szélsőséges időjárási helyzeteket is kibír, és megfelelően felszerelve akár évtizedekig megőrzi a minőségét.

Előnye még, hogy akár házilag vagy kevés segítséggel is föl lehet szerelni, hiszen az üvegkamrás polikarbonát lemezt méretre lehet vágni, és a lapokat össze lehet pattintani.

Üveg

Természetesen használhatunk üveget is polikarbonát helyett, bár ilyenkor figyelni kell arra, hogy milyen elhelyezkedésű a terasz. Lényeges, hogy ismerjük a területünk időjárási szokásait – ha ugyanis az első jégeső szétveri az üveg terasztetőnket, nem leszünk boldogok. Falként, télen pedig üvegházként azonban kiválóan működhet, hiszen teljes egészében átereszti a fényt,valamint a meleget.

Ha mégis ezt választjuk, kombinálhatjuk más megoldásokkal is, amelyek hűtik a teraszunkat: a behúzható napernyő, a napvitorla és a felfuttatott növények egyaránt jól kombinálhatók az üvegterasszal.

Napvitorla

Az ideiglenes, ámde elegáns megoldások közé tartozik a napvitorla is. Bár a szélsőségesen sok esőt nem bírja, valamint gondos használat mellett is csak néhány szezont bír ki, árnyékolásnak jó megoldás lehet a száraz nyarakon. Figyeljünk arra, hogy jó minőségű, UV-sugárzás ellen kezelt, impregnált vásznat vegyünk! A szezon végén pedig ne felejtsük el megtisztítani és eltenni, hogy a következő nyáron is ki tudjon szolgálni minket.

Extrák: a befuttatás

Ha teraszunkat kert és a lakótér közti átmenetként tekintjük, érdemes lehet egy kicsit közelebb hozni a természetet, pont annyira, amennyire még kényelmes számunkra. Ha keleti, déli vagy nyugati tájolású a teraszunk, a nyári kánikulában hasznát vehetjük némi extra árnyékolásnak és hűtésnek. A felfutó növények amellett, hogy megfogják a napot, és nem eresztik be a teraszunkra, kiválóan hűtik is a levegőt a nagy melegben. Vannak örökzöld (pl. borostyán) és lombhullató (pl. szőlő, kivi, trombitafolyondár) futónövények, attól függően, hogy mit szeretnénk: télen-nyáron takarást a szomszéd vagy a csúnya kilátás ellen, esetleg csupán nyáron vágyunk némi takarásra és privát szférára.

Ha pergola jellegű a teraszunk, akár a tetőre is felfuttathatjuk a növényeket.

A növények felfuttatása időbe telik, és némi munkába is a metszéssel, levél-összeszedéssel (hacsak nem tartozunk a lusta kertészek közé), ugyanakkor megéri a többletmunka, hiszen zöld növényekkel körülvéve a teraszunk lényegesen kellemesebb hely lesz, mint nélküle.

A tartószerkezet

A tartószerkezetek nagy része manapság alumíniumból van. Ez önmagában is praktikus, hiszen lekezelve ellenáll bármilyen időjárásnak, stabil és alapvetően esztétikus. Akár le is lehet fedni más anyaggal, pl. fával, ha a terasz stílusához az jobban illik.

A fából készült tartószerkezet igen mutatós, tartós használatához azonban ne felejtsük el időről időre lekezelni, hogy továbbra is bírja az időjárást. A szépségén kívül előnyére szolgál még, hogy egy ügyeskezű barátunkkal akár házilag is meg tudjuk csinálni, bár némi szakértelem ehhez is szükséges.

Ezek is érdekelhetnek