Válóperben, haragban

Amikor oltár elé állva kimondjuk a boldogító igent, eszünkbe sem jut, hogy valaha különválhatnak útjaink. Aztán mégis megtörténik a rémálom, vagy a békét hozó vágyálom...

Lelki bajokBalogh Mária2009. 05. 26. kedd2009. 05. 26.
Válóperben, haragban

Akik éveken át képtelenek kezelni a házasságukban bekövetkezett konfliktusaikat, valószínűleg soha nem is illettek össze. Akikben viszont még pislákol a szeretet és a család melege iránti vágy, mindent megtesznek a béke helyreállításáért. Nyilvánvalóan ez a nehezebbik út, amihez hit, erő és kitartás kell.

Ha viszont semmiképpen sem megy a házasság fenntartása, ne felesleges erőltetni. A rossz, szeretet és békesség nélküli párkapcsolat sokszoros lelki szenvedést, olykor egészségkárosodást okoz a felnőtteknek és a gyermekeknek is.

Varga Enikő pszichológus úgy véli: a párkapcsolati krízist, az elhidegülést többnyire az eltérő ritmusú személyiségfejlődés idézi elő. Tapasztalata szerint a nők gyorsabban fejlődnek, a férfiak pedig szerepzavarba kerülnek emiatt, s kényelmesebb számukra csendes szemlélőként, csak „társbérlőként” élni a családban. Innen pedig egyenes út vezet a külön ágyig, az elhidegülésig, a hetekig tartó szótlanságig, majd a mindent tisztázni akaró, kiabálós beszélgetésekig, a teljes válságig, végül a válásig.

A házasság válságának különféle megjelenési formái léteznek. Ha az egyik fél nem érzi jól magát a családja körében, kevesebbet van otthon, külön útjairól nem beszél, otthon félrevonul, s már eszébe sem jut közeledni a párjához, majd annak kezdeményezését is elutasítja. Ezzel azonban a másikban lelki törést okoz, s gyakran joggal kelt gyanakvást is.

A szakember szerint a válásnak akkor érkezik el az ideje, ha a házaspár minden eszközt kipróbált a kapcsolata megmentésére, de egyik sem hozott megváltást. Bölcs tanács: „Aki menni akar, annak segíteni kell a pakolásban, szeretetet senkitől nem csikarhatunk ki…”

Ha a peres feleknek kiskorú gyermeke van, az első tárgyalás megtörténte után 90 napon belül kitűzik a másodikat, azaz a bontásról rendelkezőt is.. Ehhez azonban a feleknek minden jogi kérdésről írásban kell megegyezniük - pontosan részletezve, napokra lebontva például a gyermek láthatását a szünidőkben, s az egyéb kapcsolattartást. Valamint meg kell határozni az ingó és ingatlan vagyonra vonatkozó közös megegyezés részleteit. Amennyiben a válni szándékozóknak nincs kiskorú közös gyermekük, a bíró már az első tárgyaláson felbonthatja a házasságot, ha előzőleg mindenben egyezség született.

Ha a válófélben lévő felek között nincs összhang, évekig is eltarthat a végére akár az utálatig fajuló hercehurca. Amennyiben nem közös megegyezéssel válnak a felek, a perköltség végösszegét a vesztes fél fizeti - többnyire mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Való igaz az is: ahol a válni akaró fél mindent megtesz a végleges szakításért, ott többnyire már megjelent egy mindenre elszánt, az újdonság varázsával csábító harmadik személy is. (A kérdés csak az, meddig tart majd az újdonság ereje, s ha csalódás lesz a vége, akkor vajon nem lesz-e késő az esetleges visszaforduláshoz és megbánáshoz...)

Megszívlelendő Liv Ulmann színésznő válás utáni gondolata, melyet a Változások című könyvében írt le: „Sikerült helyreállítanom kapcsolataimat az emberekkel. Megbecsülnek, amióta felhagytam a feltétlen kötődéssel. Amikor megtanultam, hogy saját boldogulásomat, önmagam elfogadását ne tegyem függővé a másik elvárásától és magatartásától. Értelmetlenség másvalakinél menedéket keresni saját magányunk és bizonytalanságunk ellen.”

Ezek is érdekelhetnek