Mark Kurlansky: 1968

MiscBudai Horváth József2007. 08. 28. kedd2007. 08. 28.
Mark Kurlansky: 1968

A hippi korszak kellős közepében járunk, amikoriban öt földrész fiataljai úgy döntöttek, hogy joguk van szüleiktől nagyon eltérő módon látni a világot. Dübörögnek a diákmozgalmak - májusban kitört a párizsi Quartier Latin-negyedbeli lázadás -, s ez az év a prágai tavasz kivirulásának és eltiprásának, a vietnámi háború eszkalációjának, a mexikói olimpia hőseinek és hihetetlen eredményeinek esztendeje is.
Mindazok, akik akkor már legalább tizenhárom évesek voltak, erről az évről mindmáig sok mindent megőriztek az emlékezetükben. "Szeretkezz, ne háborúzz!" hirdették a hippi-jelvények, s mit tudtuk még, hová helyezzük el az eseményáradatban a tragikus hírt, hogy alig öt évvel elnök bátyja meggyilkolása után lelőtték elnökjelölt öccsét, Robertet, s nem sokkal utána a Nobel-békedíjas Martin Luther Kinget is. Megjelent (nálunk dugiban, csak az illetékes elvtársaknak hozzáférhetően) Che Guevara bolíviai naplója, s ezzel új idol kezdte meg világszerte mindmáig ható eszmei hódítását a nyomorgók között. Idehaza elindult az új gazdasági mechanizmus (jócskán lazítva a népgazdasági gyeplőn), a Ki mit tud?-on győzött Gálvölgyi János és a Hungária együttes,  bemutatták az Isten hozta, őrnagy úr című Örkény-Fábry-Latinovits filmet, Illésék megnyerték a Táncdalfesztivált az Amikor én még kissrác voltam-mal.
Nem akármilyen év tehát 1968. Leltárában szerepel a lázadás, agresszió, ellenállás - s ugyanígy a hangos viták, filozófiai divatok, sokkoló drámák, társadalomkritikus költészet, kultfilmek és mágikus dalok.
Mark Kurlansky a világpolitikai jelentőségű események sodrában hajózva megfigyel, feltár, elemez, összegez, értékel, következtet. Így vall a könyv születésének idejéről:
"Míg ezen a könyvön dolgoztam, újra bejártam azokat az időket, amikor az emberek kimondták, ami a szívüket nyomta, és nem féltek attól, hogy megbántanak másokat. Eszembe jutott, hogy az a kor milyen vehemensen őszinte akart lenni. És az is, hogy mennyi igazságot hallgattak el azóta."
Aki a kezébe veszi az "1968"-at, sokat megtud az igazságról és az őszinteségről.

Mark Kurlansky: 1968

HVG Kiadó, 2006

384 oldal

Bolti ár: 3 990 Ft. A kiadón keresztül: 3 591 Ft.

http://www.hvg.hu/hvgkonyvek.aspx

Ezek is érdekelhetnek