Anya csak egy van

Az alább következő épületes történetből kiderül, hogy anya általában csak egy van, de megesik, hogy egy sem.

MiscBudai Horváth József2008. 01. 08. kedd2008. 01. 08.
Anya csak egy van

Az „anya” egy fontos ügyben a bevásárlóközpont parkolójába hívta ismerősét, a férfi kezébe nyomta kétéves kislányát anyakönyvi kivonattal, egy csomag ruhával és élelemmel, majd beült az autójába s elhajtott.
A férfi bevitte a kislányt a rendőrségre, mivel nem tud gondoskodni a kicsiről. A rendőrség az egyik egészségügyi intézményben helyezte el a gyereket, az ügyet pedig átadta a gyámhatóságnak, ahol nem ismeretlen az adakozó „mama”.
Az egyik családgondozó tavaly októberben kérte, hogy a gyámhatóság indítsa el a kislány átmeneti nevelésbe vételének eljárását, mert az „anya” gyakran bízta másokra a kislányt, s bizonytalan volt, hogy mikor megy a gyerekért. A gyámhatóság elindította az eljárást, ám azt nem tudták lezárni, mert az „anya” a kislányával együtt eltűnt.
A kislányát az ismerősére bízó asszony egy évvel ezelőtt szült egy kisfiút is, őt a gyermek apja neveli. A kislánynak ismeretlen maradt az apja, s nem indult eljárás az apaság megállapítására.
A gyámhatóságnál úgy tudják, a hölgy külföldön akar dolgozni, s mivel ebben akadályozta volna a kislánya, ezért szabadult meg tőle kurtán-furcsán a parkolóban.

Mivel a gyermek sértetlen és egészséges, a rendőrség jelenleg nem lát okot arra, hogy kiskorú veszélyeztetése vagy más bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indítson az „anya” ellen.

Hogy az „anya” mire lát okot a továbbiakban – hazatérve (?) kiváltja-e valaha a kicsit a gyámságból (ha addig nem adják örökbe), netán szül még további apróságokat –, azt nem tudhatom. Én arra látok okot: kéne valamiféle eszköz, hogy az ilyen „anyákat” megfékezhessék, jobb belátásra serkenthessék az illetékesek.

A kisfiút a papája neveli. A kislányt az állam. És a harmadikat?

Ezek is érdekelhetnek