Tényleg?

Grafomán fedőnevű levelezőm felszólított, hogy írjak a hajléktalanokról, a koldusokról. Ám legyen.

MiscBudai Horváth József2008. 06. 26. csütörtök2008. 06. 26.
Tényleg?

Grafomán imígyen ösztökélt: „Érdekel egy bent élő ember véleménye, aki kap fizetést, fedél van a feje fölött, hasznos családtagként él.”
Nos, az így körülírt valaki a jól temperált munkahelyén arra gondol, hogy hány nap van még a következő fizetésig, eltöpreng azon, hogy hazatérte után mit tehet a családjáért – s mindeközben csendesen mélázva próbálja beleélni magát a hajléktalanok és a koldusok helyzetébe.
Hát…
Mondjuk, hogy sikerült.
Először is az jut az eszébe, hogy a hajléktalan és a koldus két külön kategória.
A fedél nélkül élők valamilyen okból kikerültek az utcára, s a legtöbbjük igyekszik valahogy megkapaszkodni, elvegetálni, amihez gyűjtögető életmódot kell folytatnia, az apró-cseprő pénzszerzési lehetőségeket is megragadnia. A nap többi része pedig javarészt aluljárókban, vasúti töltések oldalában, erdőkben felütött tanyákon-kalyibákban telik.
A koldus az önellátását mások könyörületére bízza, s a napi koldulmányból próbál meg eltengődni.
Mindkettejük közös jellemzője a tisztálkodás rendszertelensége és az ezzel járó, érzékszervi fintorgásra okot adó következmények, továbbá a „valamikor nekem is volt családom, lakásom és munkám, haver” tartalmú üzenet, valamint a lelkünk mélyén reményt fakasztó jajkiáltásuk, hogy lesz nekik még jobb is (ha mi nem is hiszünk benne).

Letudjuk önkéntes adónkat, megszaporázzuk a lépteinket, s a hatókörükből kiérve mély levegőt veszünk, s máris a saját gondjaink duruzsolnak a fejünkben.

Mert mi, akiknek – Grafomán kolléga kritériumai szerint – fedél van a fejünk felett, dolgozgatunk a munkahelyünkön, fizetést is kapunk, egyszóval élünk, mint Marci Hevesen, szóval mi nyilvánvalóan és természetesen nem kerülhetünk ilyen helyzetbe, nem csúszhatunk le ide, sosem kell megtapasztalnunk a nincs mélységesen mély bugyrait.

Tényleg?

Ezek is érdekelhetnek