Svájci szélsőjobb a minaretek ellen

Zürich önkormányzata engedélyezte, hogy a szélsőjobboldali svájci Néppárt (SVP) kifüggessze a városban a minaretek építése ellen tiltakozó plakátjait.

Ország-világA. Fodor György2009. 10. 12. hétfő2009. 10. 12.
Svájci szélsőjobb a minaretek ellen

Svájc legnagyobb városa szerint a szólásszabadság mindennél előbbre való. November 29-én az országban népszavazást tartanak arról, hogy betiltsák-e Svájcban a minaretek építését. A Néppárt plakátján a svájci lobogó látható, rajta több fekete minarettel, az előtérben pedig egy muszlim nő áll fekete burkában (lepelben, amely csak a szemnyílást hagyja szabadon.)

Több svájci lap szerint a minaretek a fenyegető rakéták képét idézik fel a szemlélőben. Svájcban mintegy 300 ezer muszlim él, a lakosság négy százaléka, mecsetjeik ugyan vannak, de minaret csak elvétve létezik. A svájci muszlimok elhatározták, hogy felgyorsítják a tornyok építését – erre válaszul született a svájci Néppárt tiltakozó mozgalma.

Svájc rasszizmus elleni szövetségi bizottsága kimondta, hogy a minaret-ellenes plakát sérti és rágalmazza az ország békés muszlim népességét. Több városban Zürich példájához hasonlóan – például Genfben és Lucerne-ben – engedélyezték a plakátokat. Lausanne, Basel és Fribourg  azonban betiltotta a köztereken a plakátok kihelyezését. Egy minapi felmérés kimutatta, hogy a svájciak 51 százaléka ellenzi a minaretek építésének tilalmát, csupán 35 százaléka támogatná. Zürich önkormányzatának ugyan nem tetszik a „negatív és veszélyes” hirdetés, de a népszavazás előtt el kellett fogadnia a politikai szólásszabadság elve alapján.

Ezek is érdekelhetnek