Váratlan lépés ingatta meg a forintot

Majdnem két forintot esett a forint árfolyama, igaz mostanság már egy kicsit erősödik pénzünk. Történt mindez azt követően, hogy a három nagy közül az egyik hitelminősítő (Rating and Investment. R&I) egy fokozattal rontotta a hosszú lejáratú magyar devizaalapú államadósságra vonatkozó besorolását.

Ország-világO. Horváth György2009. 10. 07. szerda2009. 10. 07.
Váratlan lépés ingatta meg a forintot

Reggel még minden szép volt, 266 körül állt az euró jegyzése. Aztán délelőtt megjelent az R&I közleménye, hogy lerontotta Magyarország besorolását, és az alkuszok kicsit megijedve, kezdték eladni a forintot, az árfolyam majdnem 268 forintig gyengült. Kicsit ijedtek meg, mert fél tizenkettő után már néhány fillért ismét erősödött a forint.

Ez vélhetően azt követően történt, hogy kiderült, az R&I mostani lépésével csak egy szintre hozta a besorolást a másik két nagy hitelminősítő eddigi szintjével. Ugyanis az R&I egy fokozattal jobbra tartotta eddig Magyarországot.

A lépés egyébként zavarba ejtő azt követően, hogy az utóbbi hetekben csupa jó hír jelent meg rólunk, a Moodys beígért egy feljebb sorolást, ha továbbra is marad a magyar költségvetési szigor, míg a legnagyobb hitelminősítő, a Standard & Poors éppen a napokban sorolta eggyel feljebb a magyar hitelállományt. Azaz kevésbé tartotta már kockázatosnak, mint korábban.

A tőzsde ugyanakkor töretlenül lépdel előre, a BUX már tegnap behozta hétfői eséséből eredő lemaradását. s ma is erősen a 20300 pontos határ felett áll az index. Minden részvény jó pozícióban van, s mindez az amerikai vidámságnak köszönhető, pontosabban az ottani bizakodó kötéseknek, melyek világszerte felfelé lendítették a tőzsdei kereskedést.

Ezek is érdekelhetnek