Ellenőrök a tömegben

Fogyasztóvédők tűnhetnek fel hétfőtől a karácsonyi bevásárlását intéző tömegben: harmadik alkalommal indul el a Csillagszóró hadművelet. A hatóság ünnepi szezonra időzített hadjárata tavaly egymilliárdos büntetést hozott a kereskedőknek.

Ország-világIlijin Kinga2009. 11. 23. hétfő2009. 11. 23.
Ellenőrök a tömegben

Milliárdos pénzbírság, hatszázmilliót érő lefoglalt áru, százhatvan bezárt üzlet és százhuszonöt tonnányi megsemmisítésre ítélt élelmiszer volt a mérlege tavaly a második Csillagszóró hadműveletnek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a heol.hu értesülése szerint mától újra elindítja a lassan hagyományossá váló ünnepi akciót, ellenőreik január 6-ig járják majd a boltokat, piacokat, áruházakat a tömegben elvegyülve.

A fogyasztóvédők idén is arra kíváncsiak, a kereskedők betartanak-e minden szabályt, s nem próbálják-e megtéveszteni a vásárlókat. Az ellenőrzés során megvizsgálják, hogy jól mérnek-e a mérlegek, jól számolnak-e a pénztárgépek, mitől olcsóbb az akciós étel-ital. Megtudakolják, hogy honnan került a kereskedőhöz az áru, hogy tud-e panaszt tenni a kedves vásárló, ha szükségét érzi, s hogy a számla, nyugta nem marad-e fizetés után a pénztárgépben.

Az ellenőrök bevett szokásukhoz híven ezúttal sem a hátsó ajtón kopogtatnak: próbavásárlással próbálnak fényt deríteni a visszásságokra, mielőtt felfednék kilétüket. Feltűnhetnek a kis élelmiszerboltoktól a piacokon át a szupermarketekig bárhol, s elsősorban a karácsonyi asztalra kerülő élelmiszereken és az ajándéknak szánt játékokon, műszaki cikkeken, textilárun tartják rajta a szemüket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján könnyen lehet, hogy ezek egy része a laboratóriumot is megjárja majd, hogy kiderüljön, összetételük, működésük az előírásoknak megfelelő-e.

Ezek is érdekelhetnek