Elül a pánik a cafeteria rendszer körül?

A béren felüli juttatások megadóztatásának hírére pánik söpört végig a cégeken és a dolgozókon. Mindenki azt találgatta, vajon kap-e jövőre bármiféle kiegészítést, s ha igen, mennyit?

Ország-világKovács Réka2009. 11. 12. csütörtök2009. 11. 12.
Elül a pánik a cafeteria rendszer körül?

A törvénymódosítás ellenére úgy tűnik, a kezdeti kétségbeesés alábbhagyott. Megismerve az új rendszer részleteit, a legtöbb cég megtalálta a számára legideálisabb megoldást. A változás a legtöbb esetben így is a dolgozókat érinti majd negatívan – azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még mindig kedvezőbb e juttatások adómértéke, mint a béreké.

A Sodexo Pass Hungária a jövőre érvénybe lépő változások hatásainak felmérésére közvélemény-kutatást végzett saját ügyfelei körében, ami azt mutatta, hogy a szolgáltatást igénybevevő cégek 96%-a jövőre is meg kívánja tartani a juttatásokat. A költségkeretet tekintve a cégek 66%-a megőrzi az idei évi mértéket, így a dolgozó nettó juttatása az adó összegével csökken majd. A cégek 16%-a vállalta, hogy növeli a költségkeretét, így a dolgozók továbbra is ugyanannyi nettó juttatásra lesznek jogosultak. De a cégek 18%-a arra kényszerült, hogy a változások hatására csökkentse a juttatás mértékét. Ebben azonban többnyire egyéb okok és a fennálló gazdasági környezet is közrejátszott.

Jövőre több népszerű juttatás is a normál adózású elemek közé tartozik (ENNI-KÉK, Ajándék és Kultúra utalvány), így várhatóan a kedvezményes adózású termékek népszerűsége megugrik. Azt, hogy melyik juttatás milyen adózási keretbe tartozzon, egyrészt a nemzetgazdaságra gyakorolt hatása, másrészt a kedveltsége határozta meg – így például a melegétel-utalvány a kedvezményes (25%-os) elemek közé sorolják. Ennek az utalványnak előnye, hogy leginkább ez kapcsolódik a mindennapi élet szükségleteihez. A Sodexo utalványait jelenleg húszezer helyen lehet beváltani. Elfogadottsága igen széleskörű, hiszen nemcsak éttermekben és kifőzdékben, hanem cukrászdákban, látványpékségeknél, intézmények menzáin, grillpultoknál, sőt hentesüzletekben is felhasználhatóak. Népszerűsége hátterében leginkább az a felismerés áll, hogy a déli étkezés támogatásával a dolgozók teljesítménye javítható, így az hosszú távon kihat a cég eredményességére is.