Makkot vesznek, tűzifát adnak

Az idei bőséges makktermés adta az ötletet a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. szakembereinek: felvásárlási programot hirdettek a rászorulóknak.

Ország-világBalogh Mária2009. 11. 24. kedd2009. 11. 24.
Makkot vesznek, tűzifát adnak

Még két hétig veszik át a kocsányos-, cser- és vörös tölgy, valamint feketedió makkot Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az akcióban a Nyírerdő Zrt. valamennyi erdészete részt vesz, amelynek képviselői felvették a kapcsolatot az önkormányzatokkal, hogy segítsenek a nehéz sorban élőknek. Így a nélkülöző cigánycsaládok átmeneti munkához és jövedelemhez jutnak.

A kocsányos tölgy makkjának kilójáért 40, a csertölgyéért 35, a vörös tölgyéért 30, a fekete dióért pedig 8 forintot fizet az erdőgazdaság. A Nyírerdő Zrt. elsősorban a szaporítóanyag-termelésben és az erdősítésekben felhasználja fel a makkot, de bőven jut belőle a vadetetésre is.

A jelenlegi programnak előzménye és immár hagyománya van, mivel az erdőgazdaság mindig is igyekezett a térségben élők szociális gondjain enyhíteni. A közmunkaprogramban részt vevők tűzifajuttatást is kapnak – a Nyírerdő Zrt. tavaly télen az országban elsőként hirdette meg a szociális tűzifaprogramot a keleti végeken. Ennek köszönhetően öt hónap alatt több mint 7700 köbméter tűzrevaló talált gazdára. A cég emellett számítógépeket adományozott a tiszadobi és a tiszalöki cigány kisebbségi önkormányzatnak és a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületének.

Ezek is érdekelhetnek