Új vallásháborúk kora Európában?

Világok harca – több helyütt is így kommentálják a hírt, hogy a svájciak népszavazáson tiltották meg újabb minaretek építését.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 30. hétfő2009. 11. 30.
Új vallásháborúk kora Európában?

Svájc, ez az alig 42 ezer négyzetkilométernyi ország 26 kantonra – megyére – tagolódik, s ebből 22 kantonban abszolút többséget kapott a minaret-tilalom. A nyolcmilliós országban mintegy 400 ezer muszlim él, akik négy minareten osztoznak.

A minaret olyan, mint a világítótorony: a muszlim hatalom, vallás, erő jelképe. A svájciak azt gondolják, hogy az alpesi országtól e jelképek idegenek: Svájc maradjon a hegyormok országa. A svájciak többsége úgy véli, a minaret idegen országuk vallásától, Európától, a demokráciától. A minaret „hangos”: a müezzin naponta ötször szólítja onnan imára a muszlimokat, ma már hangerősítőkkel. A csend pedig – mondják – évszázadok óta Svájchoz tartozik.

Svájc amúgy sem tartozik a könnyen befogadó országok közé, kényes még a házakat elválasztó sövények magasságára is.

A svájci kormány ellenezte a minaret-tilalmat, mert attól tart, hogy kitör a lázadás a muszlim közösségben. A polgárok azonban – mint mindenütt Európában – tartanak a bevándorlóktól, akik – szerintük – ráerőltetik kultúrájukat a befogadó országokra. Svájcban emlékeznek rá, milyen következményekkel járt Dániában és szerte az iszlám a világban, hogy a dán lapok Mohamed prófétáról közöltek karikatúrákat.

Svájc nem áll egyedül minaret-problémájával. Franciaországban megtiltották a fejkendő viselését az állami közintézményekben. Az európai bíróság döntése szerint az olasz iskolákban nem szabad kitenni a feszületeket, általában is tilos a tanintézményekben a feltűnő vallási jelképek – Dávid-csillag, kereszt – viselése. Németországban a hatalmas muszlim (török) népesség fel akarja építeni eddig legnagyobb mecsetjét. Kérdés, ezután megteheti-e. Európa attól tart, hogy a muszlim szélsőség teret nyer a kontinensen. Vitatott, hogy ezt a minaret-tilalommal meg lehet-e állítani.

A vallás magánügy: az államtól el kell különíteni. Európa büszke demokratikus hagyományaira – és most korlátozza a vallásszabadságot? Az Amnesty International szerint a svájci tilalom sérti e jogot. A jogvédő szervezet úgy véli, hogy vagy a svájci alkotmánybíróság, vagy pedig az emberi jogok európai bírósága eltörli a minaret-tilalmat.

Csaknem mindegy, mi lesz a végső verdikt – a vallásháború már elkezdődött.

Ezek is érdekelhetnek