Tűzvonalban: vízközelben

A legszebb nyaralás is lidércnyomássá válhat, ha megszabadítanak értékeinktől, vagy más inzultus ér a gondtalanra tervezett kikapcsolódás idején. A külföldi turistáknak baj esetén még a nyelvi nehézséggel is meg kell küzdeniük. Az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken fontos, hogy a közbiztonság is megfelelő legyen.

Ország-világSzőrös Zoltán2010. 05. 14. péntek2010. 05. 14.
Tűzvonalban: vízközelben

Nemcsak a pihenni vágyók száma szaporodik meg a következő hónapokban, de a tilosban járóknak is indul a szezon. Nincs ez másképpen a Tisza és a Tisza-tó környékén sem.

A Tourist Police program keretében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrkapitányság és a Szolnoki Főiskola közösen szorgoskodik a vízi balesetek, illetve a bűncselekmények, szabálysértések megelőzéséért, a turisták megfelelő tájékoztatásáért.

A vízi járművek és az idegenforgalom növekedése öröm, ugyanakkor több feladatot jelent a megelőzésben is. Dr. Székely Péter a főiskola rektora elmondta: – A Tourist Police program 1998-ban indult, hallgatóik akkor még leginkább a nyelvtudásukat hasznosíthatták a rendőrök segítőként. Ma már három tantárgyat is választhatnak a náluk tanulók e témában: Bűnmegelőzés a gyakorlatban, Ifjúságvédelem, illletve a kidolgozás alatt lévő Tourist Police. Az ezekből kollokválók vállalhatnak nyári munkát a rendőrjárőrök mellett, a közös szolgálat során elsajátított ismeretanyagot pedig turisztikai, illetve idegenforgalmi tanulmányaikban, majd munkájuk során is hasznosíthatják.

Parancsnokságonként két diák fejenként kétezer forintos napidíjat és ellátást kap, bérüket a főiskola, illetve a Hallgatói Önkormányzat állja. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság illetékességi területének frekventált településein – Vásárosnamény, Tokaj, Tiszalök, Tiszafüred, Abádszalók, Szolnok, Tiszakécske, Csongrád, Szeged – foglalkoztatja őket.