Eltéríthetetlen vándorok

A kutatók megpróbálták összezavarni a vonuló sármánypintyeket, hogy ezek után is eltalálnak-e a telelőhelyükre. Meglepetésükre a madarak egy óriási kényszerű kerülő után eltaláltak úti céljukhoz.

Ország-világValló László2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.
Eltéríthetetlen vándorok

Vándorútjuk közepén ejtették csapdába a borzfejű sármánypintyeket amerikai kutatók, miközben azok Alaszkából az ország délnyugati részén, Dél-Kaliforniában fekvő telelőhelyeikre igyekeztek. A befogott madarakat dobozokba gyűjtötték, s egy utasszállító repülőgépen a vonulási útjuktól mintegy 3700 kilométerre keletre engedték szabadon őket. Előtte azonban mindegyik piciny szárnyasra apró rádióadót erősítettek. Ezt követően útjukat kisrepülőgéppel követték nyomon.

A sármánypintyek nem jöttek zavarba. Miután betájolták magukat, azonnal korrigálták az útirányt, és elindultak délnyugat felé, hogy a téli szálláshelyükre jussanak. A kényszerű kitérő után végül szerencsésen megérkeztek. A kutatók úgy gondolják, hogy a madarak korábbi útjaik alkalmával valamilyen „útvonaltérképet” készítenek a kis agyukban, és ezt felidézve találnak el a telelőhelyükre.

A borzfejű sármánypintyek korábban már fáradthatatlanságukkal is ámulatba ejtették a tudósokat. Kiderült ugyanis, hogy vonulásuk során éjjel repülnek és nappal táplálkoznak, s a több ezer kilométeres útjuk során csak napi három órát töltenek alvással. A célba érkezés a legfontosabb számukra, ennek érdekében mindent bevetnek, ami csak tőlük telik.

Ezek is érdekelhetnek