Kern András karmester lesz!

Nem vicc: a Kossuth-díjas színész egy estére karmesterré változik és Beethoven világhíres hegedűversenyét vezényli. Minderről vasárnap este nyolckor az MTV műsorából is meggyőződhetünk.

Ország-világBorzák Tibor2010. 09. 03. péntek2010. 09. 03.
Kern András karmester lesz!

Ludwig van Beethoven kora híres művészének, Franz Clementnek írt hegedűversenyét 1806. december 23-án fejezte be, s mindjárt be is mutatták a Theater an der Wien színházban.

A hegedűversenyek fejedelmének tartott művet most Kern András vezényli. Nem tévedés: a színész Kern Andrásról van szó, akinek gyerekkori álma válik valóra. A Kossuth-díjas művész ugyanis arról ábrándozott, hogy egyszer majd karmester lesz.

S lám, lett is – méghozzá a Sztracsatella című filmben, melyet rendezőként is jegyez. De az csak játék volt a játékban.Ám most véresen komolyra fordult a dolog. Kern balatoni telekszomszédjának, Szenthelyi Miklósnak, a kiváló hegedűművésznek lelkesen beszélt Beethoven hegedűkoncsertjéről. A szintén Kossuth-díjas szomszéd egyszer csak felvetette: ha már ilyen jól ismeri a művet, miért nem vezényli el: s az a bizonyos bogár már be is fészkelte magát a színész fülébe. Igazi amatőrként látott neki a tanuláshoz, a nem kis virtuozitást igénylő feladathoz. S milyen lett a végeredmény? Tán még maga a komponista is megdöbbenne, milyen hozzáértéssel és átéléssel dirigálja az alkalmi karmester a Magyar Virtuózok Kamarazenekart.

Kern András álma tehát valóra vált. A produkciót a Magyar Televízió szeptember 5-én, vasárnap este nyolckor sugározza.

Ezek is érdekelhetnek