Nem lesz adómentes béren kívüli juttatás!

Átalakul a kormány szándékai szerint az úgynevezett cafetéria rendszer, ennek lényege, hogy minden eleme után adózni kell, minimum a 16 százalékos, egységes szja-kulccsal. Ez utóbbi nagy kedvezmény, de az már megszorítás, hogy eltűnnek az adómentes elemek.

Ország-világ2010. 10. 18. hétfő2010. 10. 18.
Nem lesz adómentes béren kívüli juttatás!

Változik a béren kívüli juttatások rendszere a szombaton benyújtott adócsomag részeként. A teljesen adómentes cafetériaelemek eltűnnek, a kedvezmény két csoportra oszlik a munkavállalók szempontjából – írja az origo.hu. 16 százalékkal fog adózni a melegétkeztetési-utalvány és az üdülési csekk, létre jön egy új cafetériaelem, amelyről még sokat nem tudni, s kormányrendelet fogja részletezni.

Csak 16 százalékos adót kell fizetni, így nem csökkentik járulékok, egészségügyi hozzájárulás a cafetériák legtöbbjénél, így az üdülési csekk, a meleg étkeztetési utalvány, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve önkéntes pénztári támogatások, az internethasználat, illetve az új elem, az úgynevezett megújulási kártya esetében.

Külön kategóriát képeznek azok a nem pénzbeli juttatások, amelyeknél nem állapítható meg a megszerzett bevétel nagysága, például, ha céges telefont használ az alkalmazott, s ebbe a csoportba esnek azok a cafeteriaelemek is, amelyek a megengedett értékhatáron kívül esnek. Ezen elemeknél a munkáltatót terheli a jövedelemadó és a járulékfizetési kötelezettség.

Megszorításoknak számítanak viszont, hogy a sportszolgáltatás, a személyszállítás, a munkavállalóknak egységesen vagy szabályzat alapján nyújtott juttatás, a helyi bérlet, az iskolarendszerű képzés átvállalt díja és az iskolakezdési támogatás is adókötelezettséget létesít a munkavállalóknál.
Létrejön tehát az úgynevezett megújulási kártya, amely a törvény magyarázata szerint olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amellyel a munkavállaló egy bevont pénzügyi szolgáltatónál nyitott számlájáról szintén a rendszerbe bevont szolgáltatások vásárolhatók. A részleteket kormányrendelet fogja szabályozni.