Aranykincsek érkeznek Kassáról

Február elsejétől a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki történelmi múltunk csodálatos emlékeit, a XX. század egyik legértékesebb régészeti leletét, a kassai aranykincseket.

Ország-világBorzák Tibor2011. 01. 24. hétfő2011. 01. 24.
Aranykincsek érkeznek Kassáról

A történelmi Magyarország egyik legjelentősebb újkori kincsleletének darabjai a XV-XVII. századból származnak. A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb tárlatán csaknem háromezer érem, a kétméteres reneszánsz aranylánc, valamint a titokzatos állatalakokkal díszített rézedény is megtekinthető lesz.

A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a szepesi kamara épületének padlózatában, s csak 1935-ben bukkantak rá egy építkezés során. A különleges leletet a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik. A legértékesebb darabja I. Ferdinánd 1541-ben készült aranyérme, mely páratlan a világon.

A kincs bemutatása különleges biztonságtechnikai feltételeket igényel. A múzeum páncéltermét – ahol a magyar koronázási jelvényeket őrzik – a legmodernebb igényeknek megfelelően alakították ki. Ebben a nagy banki trezorokhoz hasonló, mégis reprezentatív teremben teszik közszemlére a kassai aranykincs anyagát.

A kiállítás február 1-je és március 20. között látogatható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek