Börtönbe megy a képviselő?

Nemrég még Washington egyik legbefolyásosabb emberének tartották Tom DeLay képviselőt, a törvényhozás alsóháza republikánus csoportjának vezetőjét. Most háromévi börtön vár rá – hacsak nem nyeri meg a később esedékes fellebbezést.

Ország-világA. Fodor György2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Börtönbe megy a képviselő?

A texasi politikust azzal vádolták, hogy összeesküvést szőtt pénzmosásra, illetve ezt a bűnt maga is elkövette. Texasban egy esküdtszék tavaly novemberben találta őt bűnösnek. Pat Priest bíró hétfőn mondta ki az ítéletet: három év börtön, plusz további öt év a pénzmosásért – ám ezt a pluszbüntetést a bíró tíz év próbaidőre felfüggesztette.

Tom DeLay kijelentette: politikai bosszú áldozata lett. Még az ítélet kihirdetése előtt azt hajtogatta, hogy nem érezhet bűntudatot azért, amit el sem követett. DeLay ellen öt éve emeltek vádat, akkor lemondott a képviselőház republikánus többségének vezetői posztjáról.

Az ügyészek megállapították, hogy a 2002-es félidős választási kampány idején DeLay „eltérítette” a vállalatok és társaságok által a republikánus pártnak felajánlott (különben jogos) kampányadományait. Munkatársai mintegy 190 ezer dollárt (ez manapság 41 millió forint) kizárólag a Texas állambeli republikánus képviselőjelöltek támogatására fordítottak – ez jogtalan. Összesen hét texasi jelöltjük kapott anyagi támogatást – hatan nyertek –. így Tom DeLay és emberei így többségbe kerültek a texasi állami törvényhozásban. Ezt arra használták fel, hogy törvényt erőltettek át a választókerületek „átrajzolásáról”. Ezzel elérték, hogy Texasból 2004-ben még több republikánus jutott be a szövetségi képviselőházba – Tom DeLay politikai hatalma pedig nőttön nőt.

A republikánus vezetőt különben csak „kalapácsnak” nevezték, ahogyan elbánt riválisaival és politikai ellenfeleivel. Most is azt állította, hogy a pénz átirányítása legális volt, vállalati kampányadományokból pedig nem kaptak a texasi törvényhozásba jelöltek. Védelmében tanúskodott Dennis Hastert, a képviselőház volt elnöke is. Azt mondta: Tom DeLay mindig texasi választóinak érdekeiben járt el, nagy erőfeszítéseket tett az adók csökkentése érdekében, emellett hívő ember.

Priest bíró kimondta a verdiktet – DeLay ügyvédje pedig fellebbezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek