Fegyvert mindenkinek. De mindenáron?

Hetek óta szól az arizonai lövöldözésről az amerikai és nemzetközi sajtó. Szakértők és civilek vitáznak a fegyvertartás szabályozásának szigorításáról. A Pew Reseach Center friss felmérése szerint azonban a hat halálos áldozatot követelő arizonai lövöldözést követően sem változott a fegyvertartás megítélése az USA-ban.

Ország-világKovács Réka2011. 01. 27. csütörtök2011. 01. 27.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fegyvert mindenkinek. De mindenáron?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fegyvertartás kérdése mindig is megosztotta az amerikai társadalmat, melyet a mostani felmérés eredménye is alátámaszt. A msot megkérdezett lakosság 49 százaléka úgy gondolta,hogy  védeni kell az állampolgárok fegyvertartáshoz való jogát – velük szemben 46 százalék pedig úgy vélekedett, hogy szigorúbb szabályozásra lenne szükség.

Érdekes, hogy a lövöldözés hatására sem változott a fegyvertartás megítélése. A 2010 szeptemberi hasonló megkérdezéskor a válaszadók 46 százaléka támogatta a fegyvertartást, míg 50 százaléka volt ellene.

A Pew kutatói úgy látják: az arányok változatlansága mögött az arizonai lövöldözésben a társadalom többsége inkább egy mentálisan zavart személyiség egyéni akcióját látja, mintsem társadalmi és gazdasági problémákra visszavezethető erőszakos cselekedetet. A megkérdezéskor ezzel 58 százalék értett egyet, s mindössze 31 százalék lát mélyebben gyökeredző gondokat a merénylet kapcsán.

Azok között, akik az erőszakon túlmutató okokat vélnek a merénylet hátterében, 27 százalék szerint olyan problémákról van szó, mint a társadalmi morál gyengülése, a gyermeknevelési elvek megváltozása, vagy a szekularizáció – olvasható az ELTE hírlevelében. Az egyetértők 21 százaléka szerint politikai problémák magyarázzák az erőszakot, míg 14 százalék az egészségügyi rendszer hibáit, 13 százalék pedig a hatályos fegyvertartási szabályokat okolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek