Megújul a Debreceni Református Kollégium

A nagy hírű, klasszicista stílusban épült Debreceni Református Kollégium több mint 440 millió forintból újul meg az elkövetkező egy év alatt. Az építési-átalakítási munkálatokat a tervek szerint nyárra már befejezik, de a Kollégium csak jövő márciustól lesz újra látogatható.

Ország-világBalogh Mária2011. 01. 30. vasárnap2011. 01. 30.
Megújul a Debreceni Református Kollégium

A munkálatokat uniós forrásból finanszírozzák – tudatta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A híres kollégium az elmúlt 500 évben minden történelmi korszakban sorsfordító szerepet töltött be hazánk oktatási, kulturális és politikai életében egyaránt.

Az előreláthatóan jövő márciusig tartó felújítás során kicserélik és korszerűsítik a kollégium tetőszerkezetét, a külső homlokzatot és az ablakokat. Egy korábbi beázás során felbecsülhetetlen értékű középkori könyv ment tönkre, ugyanakkor de a szakemberek speciális eljárással helyhozták helyre és megmentették valamennnyit.

A most kezdődő felújítás és korszerűsítés során az oratóriumba légkondicionáló berendezés kerül. Átalakítják a kiállítótermeket és a földszinten új látogatóközpontot, kávézót alakítanak ki.

Február végéig előzetes bejelentéssel a Debreceni Református Kollégium minden kiállítása és a Nagykönyvtár még látogatható, azt követően csak egyes épületrészek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek