Növekvő erőszak

A tavalyi földrengés óta még mindig nincs rend Haitin, s mint egy nemrég készített felmérés bizonyítja: a nők elleni erőszak burjánzik az országban – az érintettek pedig tehetetlenek.

Ország-világKovács Réka2011. 01. 20. csütörtök2011. 01. 20.
Növekvő erőszak

Egy évvel a 230 ezer halálos áldozatot követelő földrengés után még mindig több mint egymillió ember él sátortáborokban Haitin. Ez ad lehetőséget arra, hogy fegyveres férfiak az éjszaka leple alatt a sátrakba besurranjanak és megerőszakolják a, nőket. – derült ki az Amnesty International felméréséből.

A szigetországban korábban is magas volt a nők ellen elkövetett erőszakos cselekménye aránya, mostanra viszont kiugró mértékű lett. Csak a természeti katasztrófát követő 150 napban 250 erőszakot jelentettek be. Gyanítható, hogy a valós szám ennél jóval magasabb, hiszen sokan nem mernek a hatóságokhoz fordulni, mások nem tudják, hová menjenek, hiszen a rendőrségi és bírósági hivatalok épületei is nagyrészt megsemmisültek a katasztrófában – olvasható az ELTE hírlevelében.

A megkérdezettek a közbiztonság teljes hiánya, az igazságszolgáltatási rendszer kaotikus állapota, a lakóhelyként funkcionáló sátrak labirintusa miatt állandó rettegésben élnek. Akik pedig megpróbálnak segítséget kérni és a hatóságokhoz fordulnak, többnyire eredménytelenül távoznak, mert a rendőrség is tehetetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek