Politikai ámokfutás Arizonában?

Csak kevesen tartják a január 8-án történt tragikus arizonai lövöldözés igazi okának az aktuálpolitikai helyzetet. A többség a merénylő mentális labilitását látja a szörnyűségek hátterében.

Ország-világKovács Réka2011. 01. 21. péntek2011. 01. 21.
Politikai ámokfutás Arizonában?

A Rasmussen Reports felmérést készített, hogy kiderítse: vajon a lakosság miként vélekedik a Tucson-i tragédiáról, melyben rálőttek Gabrielle Giffords képviselőnőre és további hat személy vesztette életét.

Az amerikai felnőtt lakosság körében végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka követte figyelemmel a lövöldözésről szóló híreket, 50 százalékuk pedig kiemelt figyelmet szentelt az ügynek. Az ügy kapcsán felmerült, hogy a Gabrielle Giffords demokrata kongresszusi képviselőnőt és hat másik embert érő támadás a feszült politikai helyzet eredménye, azonban ezzel a megkérdezettek mindössze 28 százaléka értett egyet, 58 százalék úgy véli, a lövöldözés nem előre megfontolt bűncselekmény volt, 14 százalékuk pedig nem foglalt állást a kérdésben.– olvasható az ELTE hírlevelében.

A fehérbőrű lakosság hatvan százaléka látja úgy, hogy a merénylet egy lelkileg ingatag ember által elkövetett erőszak, az afroamerikai népesség 47 százaléka szerint a politikai klíma tehető felelőssé a történtekért.

A politikai hovatartozást illetően is a többség szimpla erőszaknak véli a történteket: a republikánus szavazók 68, a párttól függetlenek 56 százaléka nyilatkozott ekképpen. Ezzel a demokraták mintegy fele is egyetért, bár pártjuk vezetői közül többen is hangoztatták, hogy Obama elnök politikájának ellenzői generálták a feszültséget, amely a merénylethez vezetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek