Vakmerő riporter Madagaszkáron

Ördögűzés, varázslat, gyógyfüvek és néhány elhivatott magyar orvos, akik egy hónapig gyógyítottak a világ egyik legszegényebb országában – erről szól Al Ghaoui Hesna új dokumentumfilmje, a Madagaszkár.

Ország-világBorzák Tibor2011. 01. 15. szombat2011. 01. 15.

Fotó: Picasa

Vakmerő riporter Madagaszkáron Fotó: Picasa

„Nem sokon múlt, hogy itthon ragadjunk, a múlt hét végén ugyanis katonai puccskísérlet volt Madagaszkár fővárosában, és lezárták a repteret is. Nem túl stabil a politikai helyzet az országban, ideiglenes a kormány, ráadásul a héten tartottak népszavazást az alkotmányról” – e sorokkal búcsúzott blogjában Al Ghaoui Hesna tavalyi madagaszkári útja előtt.

Az MTV vakmerő riportere november végén indult a szigetországba, hogy filmet forgasson az odalátogató önkéntes magyar orvosokról, akik nemcsak a betegségekkel találták szemben magukat, hanem mérhetetlen szegénységgel és máig élő babonákkal is.

Madagaszkár a Föld egyik legfejletlenebb, ugyanakkor élővilágban páratlanul gazdag állama. A lakosság 70 százaléka napi egy dollárnál is kevesebből tengődik. Az országban instabil a politikai helyzet, hiányos az egészségügyi ellátás. Amíg legtöbben mindmáig füvesasszonyoktól, sámánoktól remélik a gyógyulást, a madagaszkáriak nagy része megelőzhető betegségekbe hal bele. Ezért az Afrikai-Magyar Egyesület orvosokat toborzott és segélyakciót szervezett az országba, hogy szűréssel, tanácsadással, kezeléssel segíthesse az ott élőket.

Al Ghaoui Hesna két héten át követte és rögzítette a magyar misszió munkáját. Élményekben bőven volt része: „Előfordult, hogy az orvosok autóval megközelíthetetlen falvakban rendeltek. Úgyhogy a reggel ilyenkor nekünk is fél órás gyaloglással kezdődött, szántóföldeken, hegyeken, völgyeken át. Megdöbbentő, hogy az országban mennyire rossz az infrastruktúra. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az emberek sámánokhoz mennek, hiszen távoli falvakból képtelenség eljutni az orvosokhoz.”

Al Ghaoui Hesna új dokumentumfilmje, a Madagaszkár holnap este 23 órakor látható az m1 csatorna műsorán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek