190 forint lesz a svájci frank?

Rögzítené a svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes frank-hiteleseket a további árfolyamkilengésektől- írja a hirszerzo.hu.

Ország-világO. Horváth György2011. 03. 01. kedd2011. 03. 01.
190 forint lesz a svájci frank?

A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki. Az adósoknak három és fél év leteltével azonban fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is.

A portál értesülései szerint a bankok is kapnának segítséget a kormánytól, mert félő, hogy túl nagyra nyílhat az olló a rögzített és a piaci árfolyam között. Devizapiaci elemzők akár 230-240 forint feletti árfolyamot sem tartanak kizártnak a következő évekre.

A bank, az állam, majd végül az adós is fizet ezért. Vagyis a terheket meg kellene osztani. Ebből az adós úgy részesül, hogy a meghatározott ideig mesterségesen alacsonyan tartott árfolyam okozta veszteséget később fogja megfizetni. Ez nagyon leegyszerűsítve és kissé torzítva olyan, mintha meghosszabbította volna a hitel futamidejét. Havonta mennyit jelenthet a törlesztőrészletben? Úgy nagyjából 10-15 százalékos részletfizetés csökkenést, ami 3-3,5 év alatt komoly summa, de mint mondtuk, ezt a pénzt vissza is kell fizetni.

És ez egyből fel is veti a következő kérdést: mi lesz, ha közben a frank árfolyama 190 forint alá csökken? Akkor rosszul jár majd az adós? Ráadásul tartósan?
, de ezt a futamidő végén vissza kell fizetni...

Az eddigi tárgyalásokról sok részletet nem tudtak elárulni az illetékesek. A bankszövetség nem ismert minden részletet, de a lényeg, hogy a tárgyalások nem jutottak el olyan fázisba, melyben konkrétumokról lett volna szó. A bankárok szerint mindenek előtt el kellene dönteni, hogy mit vállal ebből az állam, mert a többségi terhet a bankok fogják viselni.

Ezek is érdekelhetnek