Így államosítják a MAL-t?

Összesen 135,140 milliárd forint hulladék-gazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A cég ezt vélhetően képtelen kifizetni, s ezzel állami kézbe kerülhet.

Ország-világ2011. 09. 15. csütörtök2011. 09. 15.
Így államosítják a MAL-t?

A MAL Zrt. a „vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt” köteles megfizetni a több mint 135 milliárd forint bírságot. Az összeg meghatározásakor a felügyelőség figyelembe vette, hogy milyen mennyiségű hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból; ez összesen 1, 876 millió tonna.

A MAL Zrt. köteles a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni. A határozat ellen kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

A cég vélhetően él a fellebbezéssel,, hiszen szinte képtelenség azt feltételezni, hogy képes kifizetni ezt az összeget. A bírósági döntés akár mérsékelheti az összeget, de ha megfelezi is azt, még akkor sem kifizethető mértékű. Így nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb a magyar állam kezébe kerül a vállalkozás.

Ezek is érdekelhetnek