Nem is olyan nevetséges

A büntetés-végrehajtás nemrég még politikában volt nagyon erős, most a színművészet lett a húzóágazata az intézménynek. A Pesti Központi Kerületi bíróság Damu Roland színészt ítélte első fokon hatévi, letöltendő börtönbüntetésre, egyrendbeli súlyos testi sértés, kétrendbeli személyi szabadság megsértése, valamint erőszakos nemi közösülés miatt.

Ország-világPalágyi Béla2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.
Nem is olyan nevetséges

Damu Roland az ítéletet nevetségesnek találta és fellebbezett, majd kis híján rosszul lett – no nem a nevetéstől…
A színész Palácsik Tímeával élt 2008-tól 2010-ig élettársi kapcsolatban. A viszony nem volt felhőtlennek mondható, a férfi gyakran erőszakoskodott és a vád szerint 2009-ben egy szállodai szobában ököllel arcul ütötte párját. Egy év múltán tovább durvult a bánásmód, ekkor már ütötte, rúgta a lányt, majd – szintén a vád szerint – erőszakkal közösült vele. Végül bezárta a szobába, ahonnan csak hosszas könyörgés után engedte ki a sértettet. A tárgyalásra egy bulvárlap tanúsága alapján szinte vidáman indult a vádlott, úgy viselkedett, mint aki felmentő ítéletre számít.

A történet szerint a harminchetedik születésnapját látszólag önfeledt derűvel élte meg albérletében új élettársával, aki a színész fogyókúrájára tekintettel, diétás menüvel állt elő az ünnepen. Durrant a pezsgő is, és a Jóban, Rosszban egykori szereplője bizakodva nézett a bírósági procedúra elé.

A dolgok azonban komolyabb fordulatot vettek annál, ahogyan remélte, tanúvallomá­sok, szakértői vélemények erősítették azt, hogy a terhére rótt cselekmények – nagy valószínűséggel – megtörténtek. Itt aztán az ember elgondolkodhat egy párkapcsolat mibenlétéről, hiszen egy-egy hitvesi tasli, majd a durcáskodó nő erőszakosabb békítése sajnos nem ritkaság a családok legendáriumában. Csak hát a büntető törvénykönyv nincs minden esetben a konyhaasztalfiókban.
Egy ilyen ítélet talán arra is szolgál, hogy megjelölje, hol a törvényes határ a két nem kapcsolatában, és mennyire lehet visszaélni a gyengébb társ testi-lelki kiszolgáltatottságával. Hogy aztán éppen a színészen demonstrálja ezt az igazságszolgáltatás, alighanem az illető személyes pechje, amit amúgy senki másnak, csakis magának köszönhet.

Az igazságosztás gépezete dübörög tovább, hiszen Damu Roland a nevetségesség vádjával illetett ítéletet megfellebbezte. Az ügyész viszont úgy vélte, még szigorúbb büntetéssel kell sújtani azt, aki az emberi méltóság ellen követ el merényletet. Így hát az ügy folytatódik, akárcsak a szappanoperában.

Ezek is érdekelhetnek