Kitüntették Wittmann Tibor professzort

A Markusovszky Lajos Alapítvány májusi emlékülésén Wittmann Tibor szegedi gasztroenterológus professzor kapta az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-emlékérmét.

Ország-világKovács Réka2012. 05. 29. kedd2012. 05. 29.
Kitüntették Wittmann Tibor professzort

Az alapításának 155. évfordulóját ünneplő Orvosi Hetilap több évtizedes hazai betegellátási, kutatási és publikációs tevékenységéért ítélte oda Wittmann professzornak a díjat. Az elismerést Csomós Géza és Lampé László professzorok, az alapítvány alapítója és elnöke adták át. A rendezvényt támogató Richter Gedeon Nyrt. kutatási főtanácsadója, Vas Ádám egyetemi tanár oklevéllel gratulált.

Wittmann professzor nemzetközi szintű szaktekintély, a Szegedi Tudományegyetem I. Belgyógyászati Klinikájának vezetője. Fő érdeklődési területe a gyomor-bélrendszeri betegségek megelőzése és kezelése. Az ünnepségen elhangzott előadásában kiemelte, hogy bár a nyelőcső-adenocarcinoma gyakorisága világszerte rendkívüli módon emelkedik, ez hazánkban nem figyelhető meg. Mindez jelentős részben annak köszönhető, hogy – a kutatási eredmények alapján – idehaza e betegség előrehaladását a kezelési irányelvek jól akadályozzák.

A rendezvényen Rácz Károly professzor, az Orvosi Hetilap főszerkesztője a legjobbnak ítélt cikkek szerzőinek Markusovszky Lajos-díjat adott át. A korábbi főszerkesztő, Fehér János professzor nevét viselő alapítvány pedig kutatók munkáját részesítette elismerésben.

Az Orvosi Hetilapot – mely a Magyar Kulturális Örökség része – 155 évvel ezelőtt Markusovszky Lajos alapította. Az Orvosi Hetilap egyike a világ több mint másfél évszázada rendszeresen megjelenő hét szaklapjának.

A díjazottak teljes névsora ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetnek