Hegy orvosi szemmel

Amerikai tudósok egy csoportja a világ legmagasabb hegyén, a 8848 méteres Mount Everesten vizsgálja a hegymászók szívét, hogy így tudjon meg minél többet a szervezet szív- és érrendszerének rendkívüli magasságon való működéséről, s ennek révén fejlessze a szív- és a tüdőbetegek kezelését.

Ország-világ2012. 06. 07. csütörtök2012. 06. 07.
Hegy orvosi szemmel

A Minnesota állambeli Rochesterben működő, világhírű Mayo Klinika szakemberei annak az amerikai expedíciónak a tagjait vizsgálják, akik a Mount Everestet meghódító első – 1963-as – amerikai csapat útját követik.

A csaknem 50 évvel ezelőtti küldetésben öt amerikai jutott fel a helyiek által Csomolungmaként emlegetett hegy csúcsára: ketten a nehezebb és akkor még ismeretlen nyugati gerincen kapaszkodtak fel, a többiek a már „bejáratott” délkeletin. (Ez utóbbin járva hódította meg a világon elsőként a 8848 méteres magasságot Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és Tenzing Norgay nepáli serpa 1953-ban. Az Everest csúcsára azóta már csaknem négyezren kapaszkodtak fel.)

Az emléktúrán részt vevő kilenc amerikai hegymászó már a hegyen akklimatizálódik, és mindegyikük különleges karórával, valamint egy karszalaggal felszerelve indul a csúcs felé. Az eszközök a kutatók számára lehetővé teszik, hogy az alaptáborban berendezett laboratóriumból nyomon kövessék a mászók szervezetének küldetés alatti reakcióit. Az óra méri a vér oxigénszintjét, míg a karkötő az energiafelhasználásról és az elégetett kalória mértékéről ad számot. A hegymászók emellett viselik az úgynevezett Mayo-platformot, a klinika által tervezett parányi eszközt, mely a ruhazsebbe rejtve méri a hegymászók szív- és érrendszeré¬nek működését. A Mount Everesten folytatott vizsgálat a remények szerint bővíteni fogja az orvosok ismereteit az úgynevezett magaslati betegséggel kapcsolatban is, ami a hegyekben bekövetkező halálozások vezető oka.
 

Ezek is érdekelhetnek