Miskolci álomgyár?

Egy német üzleti lap legutóbbi cikkében Kassa mellett Miskolc neve is felvetődött a BMW tervezett új gyárának lehetséges helyszíneként. A német újság szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt szorgalmazzák, hogy országaik elmaradott, munkanélküliséggel sújtott térségében valósuljon meg a munkahelyeket teremtő, csúcstechnológiát meghonosító beruházás.

Ország-világKeresztény Gabriella2012. 06. 05. kedd2012. 06. 05.
Miskolci álomgyár?

A hírre megbolydult a borsodi megyeszékhely is. Kriza Ákos miskolci polgármester a Handelsblatt cikkére a sajtónak rögtön reagált: a város mindent megtesz azért, hogy a gyár itt épüljön meg. S ehhez minden feltétel adott is: terület, szakképzett munkaerő, folyamatos szakképzés, vagyis „mindazon kritériumok, melyek a befektetőnek szükségesek." Mivel egy ilyen cég Magyarországra települése nemzetstratégai fontosságú kérdés, melynek egyeztetései kormányzati szinten történhetnek, Miskolccal közvetlenül még nem vette fel a kapcsolatot a bajor autógyár.

Vélhetően hasonlóképp ajzottak a gyártelepítés tervétől a szlovákok is. A BMW ugyanis a közembernek álomautó, az üzletembereknek meg álomcég, mely a recesszió ellenére az eladott kocsik számát a tavalyi 1 millió 670 ezerről 2016-ig 2 millióra kívánja növelni, ezt a célt szolgálja a gyártókapacitás bővítése is. A beruházás helyszínéről a hírek szerint idén ősszel döntenek. Egyébként a cég 2001-ben egyszer már foglalkozott a gondolattal, hogy Szlovákiában épít gyárat, ám végül – az egykor az NDK-hoz tartozó – Lipcse városát választotta.

Ez a pálfordulás most is bekövetkezhet a német újság szerint, mert az euróövezeti államadósság-válság és a gyenge európai piac miatt elég kevés annak az esélye, hogy a cég Kelet-Európába telepítsen egy ekkora beruházást. Inkább valószínű, hogy Brazíliában vagy Mexikóban építenek új gyárat, ahol a munkaerő még mindig olcsóbb, mint a magyaroknál és szlovákoknál. Mindenesetre ősszel megtudjuk: csak „álmodik a nyomor” vagy az álom valóra válik. A miskolciak most a kecskeméti Mercedesre gondolnak. Nekik bejött. Talán végre Miskolcnak is sikerül átlépnie az árnyékát… 

Ezek is érdekelhetnek