A maffia menti meg Olaszországot?

A hitelminősítők által frissen elkaszált Olaszország időnként sokat köszönhet „házi üdvöskéjének”, a nápolyi maffiának. A minap épp 800 millió euróval (232 milliárd forinttal) gazdagította a díszes társaság – igaz, akaratán kívül – az utóbbi években nagyrészt üresen tátongó római büdzsét.

Ország-világ2012. 07. 20. péntek2012. 07. 20.
A maffia menti meg Olaszországot?

Az olasz hatóságoknak ugyanis épp ekkora értékben sikerült lefoglalni különböző javakat egy helyi vállalkozótól, akit állítólag szoros szálak fűztek a bűnszervezethez. Így most vendéglőktől, luxushotelektől, értékes ingatlanoktól és vállalatoktól kénytelen megválni tulajdonosuk, Angelo Simeoli építési vállalkozó, aki 1980 óta mosott tisztára pénzt a nápolyi alvilág, a Camorra
számára. A 800 milliós rendőrségi zsákmány nem csak a briliáns nyomozók munkájának köszönhető, a nagy fogást hét,
a hatóságokkal együttműködő, békére, barátságra vágyó maffiózó vallomása segítette elő.

Simeoli a szervezett bűnözésből származó bevételekkel egyébként jól sáfárkodott: 1069 épületet húzott fel és 99 telket vásárolt meg. Persze ehhez jó társakra is szüksége volt, a pénzmosásban ugyanis 32 építkezési és ingatlanforgalmazó cég vett részt Nápoly térségében, megrendelői pedig a Camorra legpatinásabb négy családja, köztük a Nápolyt és az egész Campania tartományt ellenőrzése alatt tartó Casalesi-klán.