Kész a második torony!

Hét épületből állt 2001. szeptember 9-ig az az együttes, amit mindaddig Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) néven emlegettek. Azon az emlékezetes napon az épületek elpusztultak vagy hasznavehetetlenné váltak, de a helyükön hamarosan elkezdődött az új, korszerű felhőkarcolók létrehozása.

Ország-világKirály Farkas2012. 07. 25. szerda2012. 07. 25.
Kész a második torony!

Igaz, eggyel kevesebbet terveztek: csupán hat üveg-acél-beton kolosszus tör majd az ég felé New Yorkban, Manhattan kerületben. Közülük is csak ötnek az építése kezdődött meg eddig. (A csapatból elsőként, 2006. május 23-án az 52 szintes, 227 méter magas 7 World Trade Centert adták használatba.)

A napokban sikerült a másodikat is befejezni – bár ez igazából a szerkezetére vonatkozik, a belső munkálatok még hónapokig eltartanak. Az épület a 4 World Trade Center nevet viseli. Az eredeti 4 WTC egy 1975-ben felavatott, kilencemeletes, mindössze 36 méter magas – tehát viszonylag alacsony, felhőket karcoló szomszédai között eltörpülő – építmény volt. Utódja ellenben igencsak figyelemre méltó: 72 emeletéhez 305 méteres magasság párosul. Jó magasra kellett hát emelni az utolsónak beépítendő, nyolctonnás gerendát, amelyet az építkezésen dolgozó 100 munkás ünnepélyes keretek között írt alá. Elnézve az új 4 WTC-felhőkarcolót, bárki megállapíthatja: így érdemes feltámadni.