400 ezren haltak meg a lombtalanító szertől

Sokba kerül még ma is az amerikaiaknak a vietnami háború, legalábbis ami a kárrendezést illeti. Negyvenhárommillió dollárt (9,9 milliárd forintot) szánnak arra a közelmúltban indult projektre, amelynek célja az Agent Orange elnevezésű lombtalanító szer mind a mai napig tartó mérgező hatásának csökkentése, illetve az ennek következményeként dioxinnal fertőzött területek mentesítése.

Ország-világ2012. 08. 21. kedd2012. 08. 21.
400 ezren haltak meg a lombtalanító szertől

A számok majd’ negyven évvel a háború befejezése után is sokkolóak: csak Hanoiban mintegy hárommillióra becsülik azoknak a számát, akik közvetlen kapcsolatba kerültek e mérgező szerrel; közülük körülbelül egymillió ember szenvedi még ma is ennek következményeit.

Több mint 400 ezer ember halála és legalább 300 ezer gyermek születési rendellenessége hozható összefüggésbe az amerikai hadsereg által a délkelet-ázsiai ország dzsungeleiben harcoló katonák ellen használt szerrel. Az amerikai gépek 1961 és 1971 között mintegy 80 millió litert szórtak a mérgező dioxint tartalmazó vegyi anyagból Dél-Vietnam őserdeire az ott harcoló katonák felderítése érdekében.

A most kezdődő és 2016 végéig tartó projektben mintegy 73 ezer köbméter mérgezett talajt ásnak ki a Da Nang-i katonai repülőtér környékén. A kibányászott földet 335 Celsius-fokra fűtik fel speciálisan erre a célra kifejlesztett „kemencekonténerekben”. A hő hatására a dioxin olyan anyagokra bomlik, amelyek már nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Annak dacára, hogy a Vietnamot megjárt amerikai veteránok dollár–milliárdokat kaptak a lombtalanító által előidézett betegségek miatt, Washington sokáig ódzkodott a vietnamiaknak történő kártérítés kifizetésétől. Először 1989-ben ajánlottak fel csekély 54 millió dollárt (12,4 milliárd forintot) a károsultaknak, s idén újabb 20 millió dollárt (4,6 milliárd forintot) szántak a máig súlyosan fertőzött bázis méregtelenítésére.

A zsebbe nyúlásra nem pusztán a felebaráti szeretet késztette az egykori ellenséget, a háttérben ennél nyomósabb geopolitikai okok is húzódnak: Kína térségbeli terjeszkedésével szemben mindkét államnak szövetségesre van szüksége. A mintegy 66 millió lakosú Vietnam politikai súlya Délkelet-Ázsiában szinte elenyésző az északi nagy szomszédhoz képest, az Egyesült Államoknak pedig jól jön minden talpalatnyi föld, amin hosszú távon akár légi, akár vízi hadászata megtelepedhet Kína közelében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek