400 ezren haltak meg a lombtalanító szertől

Sokba kerül még ma is az amerikaiaknak a vietnami háború, legalábbis ami a kárrendezést illeti. Negyvenhárommillió dollárt (9,9 milliárd forintot) szánnak arra a közelmúltban indult projektre, amelynek célja az Agent Orange elnevezésű lombtalanító szer mind a mai napig tartó mérgező hatásának csökkentése, illetve az ennek következményeként dioxinnal fertőzött területek mentesítése.

Ország-világ2012. 08. 21. kedd2012. 08. 21.
400 ezren haltak meg a lombtalanító szertől

A számok majd’ negyven évvel a háború befejezése után is sokkolóak: csak Hanoiban mintegy hárommillióra becsülik azoknak a számát, akik közvetlen kapcsolatba kerültek e mérgező szerrel; közülük körülbelül egymillió ember szenvedi még ma is ennek következményeit.

Több mint 400 ezer ember halála és legalább 300 ezer gyermek születési rendellenessége hozható összefüggésbe az amerikai hadsereg által a délkelet-ázsiai ország dzsungeleiben harcoló katonák ellen használt szerrel. Az amerikai gépek 1961 és 1971 között mintegy 80 millió litert szórtak a mérgező dioxint tartalmazó vegyi anyagból Dél-Vietnam őserdeire az ott harcoló katonák felderítése érdekében.

A most kezdődő és 2016 végéig tartó projektben mintegy 73 ezer köbméter mérgezett talajt ásnak ki a Da Nang-i katonai repülőtér környékén. A kibányászott földet 335 Celsius-fokra fűtik fel speciálisan erre a célra kifejlesztett „kemencekonténerekben”. A hő hatására a dioxin olyan anyagokra bomlik, amelyek már nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Annak dacára, hogy a Vietnamot megjárt amerikai veteránok dollár–milliárdokat kaptak a lombtalanító által előidézett betegségek miatt, Washington sokáig ódzkodott a vietnamiaknak történő kártérítés kifizetésétől. Először 1989-ben ajánlottak fel csekély 54 millió dollárt (12,4 milliárd forintot) a károsultaknak, s idén újabb 20 millió dollárt (4,6 milliárd forintot) szántak a máig súlyosan fertőzött bázis méregtelenítésére.

A zsebbe nyúlásra nem pusztán a felebaráti szeretet késztette az egykori ellenséget, a háttérben ennél nyomósabb geopolitikai okok is húzódnak: Kína térségbeli terjeszkedésével szemben mindkét államnak szövetségesre van szüksége. A mintegy 66 millió lakosú Vietnam politikai súlya Délkelet-Ázsiában szinte elenyésző az északi nagy szomszédhoz képest, az Egyesült Államoknak pedig jól jön minden talpalatnyi föld, amin hosszú távon akár légi, akár vízi hadászata megtelepedhet Kína közelében.

Ezek is érdekelhetnek