Hackerek a melegellenes törvény ellen

A mindenre elszánt hackerek többek között az ugandai miniszterelnök honlapját törték fel, hogy ezzel is az ország parlamentje által tárgyalt homoszexualitás elleni törvény ellen tiltakoznak. A jogszabálytervezet életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtaná a melegeket.

Ország-világKovács Réka2012. 08. 27. hétfő2012. 08. 27.

Fotó: Nemeth Andras Peter

Hackerek a melegellenes törvény ellen Fotó: Nemeth Andras Peter

A hackerek az ellen tiltakoznak, hogy az ugandai parlament újra tárgyalni kezdett egy 2009-ben benyújtott törvényjavaslatot, amely eredeti szövege szerint halálbüntetéssel sújtotta volna azokat, akik kiskorúval, HIV fertőzöttként, fogyatékosként vagy visszaesőként létesítenek homoszexuális kapcsolatot. A törvényt támogató parlamenti képviselők ugyan azt ígérik, hogy a halálbüntetés terhét kiveszik a jogszabályból, de a törvénytervezet így is életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtaná a homoszexualitást. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Hangot adva elégedetlenségüknek a melegek jogait támogató hackerek nem csupán a miniszterelnök honlapját, de az igazságügyi és rendészeti hivatal oldalait is feltörték. A miniszterelnök weboldalán többek között olyan üzeneteket tettek közzé, amelyben Amama Mbabazi a szűklátókörűség felszámolására buzdítja az országot, szükségesnek nyilvánítja az Ugandában élő melegektől való formális bocsánatkérést, és amelyben támogatásáról biztosítja a meleg büszkeség menetének megszervezését.

Uganda azon konzervatív kelet-afrikai államok sorába tartozik, amelyek mereven elutasítják a homoszexualitást, és az azonos neműek kapcsolatát az afrikai emberhez méltatlan és keresztényietlen magatartásnak tartják. Az országban a homoszexualitás jelenleg is illegális és börtönbüntetéssel sújtható.

 

Ezek is érdekelhetnek