Utánozzunk vulkánt!

Érdekes tudományos kihíváson töprengenek a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói. Mit lehetne tenni az egyre gyakoribb hőséghullámok ellen? Nos, egy vulkánkitörés utánzásával 7 fokkal is csökkenthetők a hőhullámok.

Ország-világ2012. 08. 09. csütörtök2012. 08. 09.
Utánozzunk vulkánt!

Elvileg mesterségesen le lehetne hűteni a Földet, ha kellő mennyiségben juttatunk ként a levegőbe: ugyanis az anyag apró részecskéi visszaverik a napfényt.

Miután 1991-ben a Pinatubo vulkán kitört a Fülöp-szigeteken, a kráteréből annyi kén-dioxid került a légkörbe, hogy a következő nyár átlagosan 2 Celsius-fokkal hűvösebb volt az északi féltekén. S mi történne, ha a mesterséges vulkánkitörést miniatürizálva próbálnák ki? Az elképzelés szerint a hőhullám sújtotta térségekben kénaeroszolt szórnának a levegőbe – de csak a megfelelő mennyiségben, hogy a hűtő hatás csupán helyi jelleggel érvényesüljön.

Az UCLA kutatói azt vizsgálták, vajon lehetett-e volna csillapítani a 2006. júliusi kaliforniai hőhullámon, ha a részecskéket 12 kilométeres magasságban szórják szét. A tizenhét napon át tartó kánikula miatt legalább 140-en haltak meg az államban. A számítógépes modellezés szerint az aeroszollal valóban csökkent volna a meleg: 7 Celsius-fokkal lett volna hűvösebb délutánonként Los Angelesben és a Csendes-óceán partján. A megoldás hátrányai viszont tetemesebbek, mint az előnyök. Mivel a részecskéken könnyen kicsapódik a légpára, valószínűleg megváltozik a csapadék eloszlása az egész környéken, ez pedig különösen kockázatos a szárazság sújtotta Kaliforniában. Az aeroszol ráadásul árt az UV-sugárzástól védő ózonrétegnek.
 

Ezek is érdekelhetnek